Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vestavné systémy (MTI / VES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / VES - Vestavné systémy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod do předmětu, aplikační oblasti jednočipových mikropočítačů2. Instrukční soubor vybrané řady jednočipových mikropočítačů3. Nástroje pro vývoj programů4. Metody ladění programu5. Vstupně/výstupní brány, jejich konfigurace, další obvyklé zabudované periferie6. Typické vlastnosti běžně dostupných obvodů7. Zásady programování aplikací pracujících v reálném čase8. Implementace periodické obsluhy s využitím přerušení9. Možnosti komunikace s nadřazeným systémem10. Základní komunikační protokoly, zabezpečení komunikace11. Praktická implementace PID regulátoru12. Specifické vlastnosti signálových procesorů13. Porovnání vlastností a kapacitních možností, typické úlohy14. Ovládání procesu a jeho vizualizaceCvičení1. Seznámení s přípravkem pro vybraný jednočipový mikropočítač2. Čtení a programování interních pamětí, nastavení konfigurace3. Seznámení s vývojovým prostředím4. Zápis jednoduchého programu v assembleru, překlad, ladění5. Práce se vstupně-výstupními bránami, jejich konfigurace6. Zápis programu ve vyšším programovacím jazyce7. Obsluha časovačů8. Obsluha přerušení, vytvoření jádra pro periodickou obsluhu procesu9. Práce se sériovým rozhraním10. Implementace jednoduchého komunikačního protokolu11. Práce s A/D převodníkem12. Použití PWM signálu pro řízení analogových akčních členů13. Implementace PID regulátoru14. Vizualizace regulačního procesu, seřízení regulátoru

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje studenty s technologiemi jednočipových mikropočítačů a signálových procesorů, jejich programováním a využitím zejména pro řízení procesů v reálném čase. Studenti se seznámí se základními typy jednočipových mikropočítačů, jejich hardwarovou architekturou a instrukční sadou. Naučí se pracovat se zabudovanými periferními systémy s použitím základních vývojových prostředků. Dále se seznámí se specifickými vlastnostmi architektury signálových procesorů a jejich programování. Pozornost bude také věnována zvláštnostem při implementaci úloh pracujících v reálném čase.

Literatura

Sobotka, Z. Přehled číslicových systémů. SNTL, Praha, 1981.

Požadavky

Účast na cvičeních. Realizace zadané samostatné práce. Složení zkoušky.

Garant

Ing. Jaroslav Buchtadoc. Ing. Petr Tůma, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslav Buchtadoc. Ing. Petr Tůma, CSc.Ing. Jaroslav Buchtadoc. Ing. Petr Tůma, CSc.