Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výkonová elektronika (MTI / VKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / VKE - Výkonová elektronika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Začlenění výkonové elektroniky do obecného řídícího systému, vstup. a výstup. jednotky, charakter signálu a úrovně řízení.2. Základní charakteristiky signálů používaných pro přenos energie: spojitý, diskrétní, způsoby modulace: pulsně šířková (PWM)3.Principy měničů výkonu: Zesilovače, přepínače. Definice, výpočet a měření výkonů v obvodech s neharmonickými průběhy.4. Tepelné jevy ve výkonové elektronice. Popis a výpočet chlazení výkonových součástek.5. Bipolární polovodiče: dioda, diak, tyristor, GTO tyristory, triak, bipolární tranzistor6. Spínací prvky výkonové elektroniky: unipolární a IGBT tranzistory, integrované tranzistorové bloky, Integrované spínače SSR (Solid State Relay), mikroelektronické relé, Inteligentní výkonové jednotky7. Zdroje elektrického výkonu: primární a sekundární chemické články, fotovoltaika, palivové články, ultrakapacitory, rekuperace8. Pasivní prvky výkonové elektroniky: Elektrolytické kondenzátory, impulsní kondenzátory, feritové tlumivky a transformátory.9. Ochranné prvky a obvody polovodičových spínačů: pojistky, varistory, polovodičové pojistky, bleskojistky. Ochrana spínačů při sériovém a paralelním řazení, snubber.10. Řízené a neřízené usměrňovače, násobiče11. Ss měniče napětí a proudu, nábojové pumpy, s induktorem a transformátorem.12. Zdroje střídavého proudu, střídače, střídavé měniče, Měniče pro světelné zdroje13. Elektromagnetická kompatibilita: Odolnost elektronických systémů v prostředí se zvýšeným elektromagnet. rušením. Omezení vlivu rušivých elektromagnet. polí.Cvičení:Teoretická:Výpočet parametrů diod a tyristorů pro usměrňovač se zadanými parametry, práce s technickými specifikacemi výrobců polovodičových součástekTepelné výpočty polovodičových spínačů s chladičemVýpočet síťového transformátoru, transformátoru a induktoru pro ss měnič.Návrh parametrů součástek zadaného ss měniče.Zpracování zadaného tématu, výstup ve formě prezentace v závěru kursu.Laboratorní:Vlastnosti polovodičových součástek, měření parametrů, měření najednoduchých měničích - usměrňovačTepelná měření, oteplení součástky, výpočet výkonu, chlazeníMěření na DC/DC měničích, účinnost, průběh na vybraných prvcíchElektromagnetická kompatibilita, měření na analyzátoru sítě u běžných výkonových obvodůMěniče pro světelné spotřebiče, měření světelného toku v závislosti naztrátovém výkonu svítidla.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o vlastnostech, konstrukci a použití obvodů výkonové elektroniky.

Literatura

Krejčiřík, A. Napájecí zdroje. BEN, Praha. ISBN 80-86056-02-3.Rydlo, P. Průmyslové komunikační sítě v distribuovaných systémech řízení. Učební texty. TUL, Liberec, 2001. Patočka, M. Vybrané stati z výkonové elektroniky. PC-DIR, Brno, 1997. ISBN 8021408839.Richter A., Konečná E. Výkonová elektronika. Učební texty. TUL, Liberec, 2001.

Požadavky

zápočet: aktivní účast na cvičení, zpracování naměřených dat, ústní prezentace podle zvoleného tématu.Zkouška: ústní

Garant

Ing. Martin Černík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Černík, Ph.D.Ing. Martin Černík, Ph.D.