Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj programového vybavení (MTI / VPV-P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / VPV-P - Vývoj programového vybavení, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

<u>Témata přednášek:</u>1. Objektově-orientovaný programovací styl - principy analýzy, návrhu a programování aplikací v prostředí Windows.2. Zavedení a smysl objektového typu, jeho atributy a metody, realizace vlastností, zapouzdření, dědičnosti a překrytí atributů a metod. Statické, virtuální, dynamické a abstraktní metody, polymorfizmus a kompatibilita přiřazení.3. Událostní a vizuální programování, porovnání Delphi, C++ Builder, Java Builder. Tvorba aplikací a práce s integrovaným prostředím.4. Struktura aplikace, návrh rozhraní pomocí komponent VCL. Základní objektové třídy - TObject, TPersistent, TComponent, TControl, TWinControl, TGraphicControl s důrazem na smysl a logiku jejich hierarchie ve VCL.5. Vizuální a nevizuální komponenty, související vlastnosti, události a metody.6. Problémy návrhu a tvorby bezpečných aplikací, obsluha výjimek, základní třída Exception, tvorba vlastní třídy výjimek.Práce s grafikou, práce s GDI, reprezentace grafiky pomocí TImage, TForm a TPaintBox.7.-8. Kreslení a prvky animace u dalších komponent. Význam a použití kontejnerových tříd, specielně ve spojení s TPicture.9.-14. Práce s vlákny - třída TThread, spouštění a zastavení vláken, priority a bezpečnost, kritické sekce, synchronizační mechanizmy.Psaní vlastních komponent odvozením z třídy předka, vlastnosti, události a metody nových komponent, struktura a zpracování událostí. Přidávání nových komponent na paletu, registrace komponent, balíčky.1.-14. Cvičení probíhá v počítačové učebně, podporuje přednášenou látku. Seznámí studenty s vybraným vývojovým prostředím. Jednotlivé úlohy jsou orientovány na zdokonalení objektového přístupu v oblasti návrhu i tvorby aplikací, dále je důraz kladen na modulární programování.----Rozsah přímé výuky pro kombinované studium:přednášky: 5 hodin/semestrcvičení: 5 hodin/semestr

Získané způsobilosti

Absolventi tohoto předmětu získají velmi dobré znalosti v oblasti vývoje programového vybavení

Literatura

-. (Další literatura podle aktuálních programovacích prostředků). Petzold, Ch. Programování ve Windows. Computer Press, Praha, 1999.

Požadavky

Účast na cvičeních. Realizace zadané samostatné práce.

Garant

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.Ing. Martin VlasákRNDr. Klára Císařová, Ph.D.Ing. Martin Vlasák