Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy algoritmizace a programování (MTI / ZAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / ZAP - Základy algoritmizace a programování, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Grafický zápis algoritmů - vývojové diagramy, příkazy vstupu, výstupu, přiřazovací příkaz, sekvence příkazů.2. Lexikální symboly - identifikátory, klíčové slova, operátory, konstanty3. Jednoduché datové typy, ordinalita, základní matematické funkce,4. Algoritmy bez větvení.5. Základní strukturované datové typy,6. Pole, typy, principy, jednorozměrné pole7. Proměnná, konstanta8. Podmíněný příkaz úplný a neúplný, relační a logické operátory,9. Větvení programu.10. Cyklus - s pevným počtem opakování, s podmínkou na začátku, s podmínkou na konci.11. Podprogramy - funkce, procedury, lokální a globální proměnné, parametry volané hodnotou a odkazem.12. Práce s řetězci, základní funkce pro práci s řetězci.13. Rekurzivní algoritmy, příklady rekurzivních algoritmů - faktoriál, Fibonacciho posloupnost.14. Třídění a vyhledávání, princip a srovnání jednotlivých metod.Cvičení1. Procvičování zápisů jednoduchých i složitějších grafických zápisů algoritmů2. Seznámení s prostředím pro pseudojazyk, zápis základních konstrukcí3. Pseudojazyk - použití jednoduchých datových typů, jednoduché výpočty a algoritmy4. Pseudojazyk -procvičení práce se strukturovanými typy, procházení pole5. Seznámení s IDE pro C#, zápisy již procvičených konstrukcí v konkrétním jazyce6. Zápisy větvení, předčasné ukončení programu7. Průchod polem, vybrané matematické výpočty8. Konstrukce uživatelských funkcí a procedur9. Procvičení práce s řetězci, konstrukce, spojování, řetězcové operace10. Faktoriál, číselná řada, Fibbonaci + iterativní a rekurzivní řešení11. Implementace SelectSort a InsertSort12. Implementace BubbleSort13. Procvičení lineárního a binárního vyhledávání

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti základů programování, tvorby algoritmů a základních programovacích technik.

Literatura

Töpfer, P. Algoritmy a programovací techniky. Praha, nakl. Prometheus, 1995. ISBN 80-85849-83-6.TÖPFER, Pavel. Základy programování v úlohách. Praha: Scientia, 1997. ISBN 80-7183-076-3.

Požadavky

Na každém cvičení je hodnocena kvalita práce a znalost související problematiky hlavně v návaznosti na přednášky. Zápočet je udělen v případě, že student zvládl všechna zadaná cvičení a úspěšně absolvoval zápočtové testy. Zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Garant

Ing. Jan Kraus, Ph.D.

Vyučující

Ing. Igor KopetschkeIng. Jan Kraus, Ph.D.Ing. Jan Kraus, Ph.D.