Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy měření (MTI / ZKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / ZKM - Základy měření, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do měření. Úkoly a definice měření, měřené veličiny, určení chyb měření, nejistoty v měření, vyjádření výsledku měření. Metrologické základy měření, měrový systém, jednotky fyzikálních veličin.2. Měření základních elektrických veličin ( napětí, proud, výkon, práce, rezistence, impedance, kmitočet, fáze atd.). Vzorkování a kvantizace signálů.3. Elektromechanické a číslicové měřicí přístroje. Statické a dynamické vlastnosti měřicích přístrojů.4. Osciloskopická měření, základní vlastnosti analogových osciloskopů a osciloskopů s číslicovou pamětí. Spektrální analýza periodických signálů.5. Princip a vlastnosti spektrálního analyzátoru. Frekvenční spektra nejčastěji se vyskytujících signálů.6. Měření neelektrických veličin. Měřicí převodníky fyzikálních veličin. Měřicí řetězce. Centralizované a distribuované měřicí systémy.7. Měření teplot, základní rozdělení. Teploměry mechanické, principy.8. Elektrické teploměry odporové, termoelektrické, polovodičové, krystalové. Bezdotykové měření teploty, pyrometry. Měření tlaků. Piezoelektrické snímače, elektrometrické a nábojové zesilovače. Měření vakua.9. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných těles. Měření deformací, tenzometry. Měření sil a točivého momentu, dynamometry.10. Měření přímé a úhlové polohy, rychlosti, zrychlení. Odporové, indukčnostní a kapacitní snímače. Měření frekvence otáčení, stroboskopy, indukční a optoelektrické snímače.11. Měření mechanického kmitání, absolutní a relativní snímače kmitání.12. Měření veličin v mechanice tekutin. Měření rychlosti a průtoku. Anemometrické snímače mechanické a elektrické.13. Měření výšky hladiny. Měření vlhkosti. Analýza plynů, měření emisí.14. Principy dálkových měření, základní pojmy. Zpracování dat, programové prostředky měření.Ke kurzu přísluší propracované laboratorní cvičení. Studenti v malých kolektivech řeší konkrétní příklady měření neelektrických veličin a zpracovaní výsledků měření.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o problematice technických měření. Student získá přehled o metodách měření, analogových a číslicových měřicích přístrojích, převodnících fyzikálních veličin a o měřicích řetězcích a systémech. Pozornost je věnována sběru a zpracování dat, zmíněny jsou způsoby dálkových měření.

Literatura

Haasz, V., Sedláček,M.:. Elektrická měření (Přístroje a metody). ČVUT, Praha, 2003. Ďaďo, S., Kreidl, M. Měřicí převodníky fyzikálních veličin. ČVUT FEL, Praha, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, vypracování protokolů o měření ze všech úloh, získání zápočtu.

Garant

Ing. Lenka Kretschmerová, Ph.D.,ING.PAED.IGIP

Vyučující

Ing. Lenka Kretschmerová, Ph.D.,ING.PAED.IGIPIng. Lenka Kretschmerová, Ph.D.,ING.PAED.IGIP