Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zobrazovací systémy (MTI / ZOS*Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / ZOS*Z - Zobrazovací systémy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Teorie procesu zobrazení. Principy snímání obrazu. Základní technické prostředky snímání obrazu. Základy optiky. Čočky a objektivy2. Řádkové a plošné snímače. Principy. Digitalizace obrazového signálu a technické prostředky - frame grabbery. Typy kamer - analogové a digitální a jejich základní údaje a charakteristiky.3. Grafické obrazové formáty - šedotónové, binární, černobílé, barevné. Vektorová a rastrová grafika.4. Předzpracování obrazu a metody jeho zlepšení. Histogram, úprava histogramu, ekvalizace histogramu. Převodní tabulky (LUT), změna jasu a kontrastu. Profil linky. Základní metody segmentace.5. Metody úprav a filtrací obrazu v prostorové oblasti.6. Lineární a nelineární filtry, dolní propust, horní propust, pásmová propust.7. Fourierova transformace a její užití. Základní filtry pro úpravu obrazu, horní a dolní propust, hledání hran v obraze, konvoluční a gradientní filtry.8. Základy binární morfologie. Pokročilé morfologické metody. Metody vyhledávání útvarů v obraze.9. Ultrazvuk, fyzikální a matematické principy, šíření zvuku, akustický tlak, akustická rychlost, šíření ultrazvuku.10. Ultrazvukové zobrazovací systémy, odraz a lom ultrazvukové vlny. Geometrické zkreslení ultrazvukového zobrazení. Provedení ultrazvukových systémů, sondy, axiální a laterální rozlišení: Doplerovské sondy.11. Počítačová tomografie -CT. Vznik RTG záření, detektory, vlastnosti. Základní princip CT metody, řezy, obrazová rekonstrukce, Radonova transformace, filtrace. Provedení a užití CT.12. Magnetická resonance. Principy. Podélná a příčná magnetizace T1, T2 relaxace. Pulsní sekvence. Vyhodnocení.Cvičení:1. Optika, zobrazovací rovnice, pozorovací úhel.2. Základní technické prostředky snímání obrazu. Základy optiky.3. Funkce počítačového zpracování obrazu, Vision Assistant4. Číslicové kamery a připojení k počítači5. Program Imaq Vision Builder. Základy práce. Vytváření skriptů.6. Převodní tabulky pro změnu parametrů obrazu, histogram.7. Práce s filtry pro úpravu obrazu. Hledání hran v obrazu.8. Další metody hledání hran v obrazu.9. Porozumění obrazu. Hledání vzorů v obrazu - diagnostika.10. Samostatná práce v Program Imaq Vision Builder.

Získané způsobilosti

Student získá základní informace o problematice diagnostických postupů a vyhodnocení o propojení diagnostických lékařských přístrojů s počítačem a seznámí se základními matematickými postupy zpracování diagnostických veličin a jejich implementací na počítači.

Literatura

Rozman, J. a kol. Elektronické přístroje v lékařství. Academia, Praha, 2006. Zuna, I., Poušek, L. Úvod do zobrazovacích metod v lékařské diagnostice. ČVUT, skriptum, 2000. Svatoš, J.:. Zobrazovací systémy v lékařství. ČVUT skripta, 1998. Klíma a kol.:. Zpracování obrazové informace. ČVUT, skripta, 1999. Hlaváč, V., Sedláček, M.:. Zpracování signálů a obrazů. Praha, vydavatelství ČVUT, 2005.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast (fyzická i duševní) na cvičeních, vypracování zadaných úloh..Zkouška: písemná + ústní

Garant

prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.Ing. Jiří Horčička, Ph.D.prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.