Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy umělé inteligence (MTI / ZUI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / ZUI - Základy umělé inteligence, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod. Řešení úloh, využívání znalostí. Stavový prostor a jeho prohledávání.2. Reprezentace znalostí a logika 1.řádu. Formální systémy.3. Výroková logika. Věta o kompaktnosti, formální systém, dokazatelnost a Postova věta.3. Predikátová logika. Sémantika, formální systém, věta o dedukci.4. Prenexní tvary formulí, logika s rovností. Gödelovy věty o úplnosti, kompaktnost.5. Strojové metody dokazování. Rezoluční metoda a její aplikace.6. Redukce logik vyšších řádů do logiky 1.řádu. Neklasické a vícehodnotové logiky.7. Logické programování. Jazyk Prolog, návaznost na logiku 1.řádu. Syntaxe jazyka Prolog(termy, konstanty, proměnné, struktury, operátory, seznamy, aritmetika).8. Plnění cílů v Prologu, unifikace, rekurse, backtracking a řez, vstupy a výstupy, přehledvestavěných predikátů.9. Ladění programů v Prologu. Použití Prologu pro dokazování teorém.10. Úvod do strojového učení, základní pojmy, tvorba rozhodovacích stromů.11. Učení pomocí klasifikovaných a neklasifikovaných příkladů.12. Plánování. Svět kostek. Složky plánovacího systému.13. Plánování se zásobníkem cílů. Heuristické metody.14. Neuronové sítě, modely a jejich užití.Cvičení:1. Transformace lingvistických výrazů do logických zápisů.2. Využití výrokové logiky v technické praxi.3. Řešení logických úloh.4. Sémantika predikátové logiky. Intuitivní řešení konkrétních úloh.5. Úlohy na dokazování formulí.6. Rezoluční metoda v konkrétních úlohách.7. Komunikace s implementací jazyka PROLOG, ukázky jednoduchých programů.8. Tvorba databáze v Prologu. Procvičování rekurse , práce se seznamy. Příklady použitínejdůležitějších vestavených predikátů Prologu. Příklady na dokazování teorém.9. Využití Prologu: teorie grafů , lineární programování, systémové inženýrství, teorii her.10. Řešeny budou konkrétní technické problémy (okružní problém, skladování chemikálií,dopravní problém, řezný plán, CPM - kritická cesta ap.).11. Ukázky učení pomocí z neklasifikovaných i klasifikovaných příkladů.12. Robot a svět kostek - plánování činnosti.13. Heuristické metody plánování.14. Aplikace neuronových sítí.

Získané způsobilosti

Orientace ve vybraných metodách umělé inteligence a schopnost je aplikovat na konkrétní technickou problematiku.

Literatura

Winston, P. Artificial Intelligence, Addison-Wesley Publ. Co., Reading, Mass., second edition, 1992. Rich, E.- Knight, K. Artificial Intelligence-Second Edition. McGraw Hill, Inc. New York, 1991. Kotek, Z. a kol. Metody rozpoznávání a jejich aplikace. Academia, Praha 1993. Hlaváč, V.- Šonka, M. Počítačové vidění. Grada, Praha 1992. Jirků, P. a kol. Programování v jazyku PROLOG. SNTL, Praha 1991. Polák, J. Prolog. Grada, Praha 1992. Mařík, V. a kol. Umělá inteligence, 1.-3. díl. Academia, Praha, 1993, 1997, 2000.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. Mgr. Ing. Václav Záda, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Ing. Václav Záda, CSc.doc. Mgr. Ing. Václav Záda, CSc.