Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace v GIS (NTI / APG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / APG - Aplikace v GIS, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do GIS, principy uložení dat v GIS, používané SW systémy, geodata, vizualizace geodat v GIS.2. GIS, geoinformatika - pojmy a principy, příbuzné vědní disciplíny, vztahy a odlišnosti - kartografie, CAD, databáze.3. Geografická data, jejich vlastnosti. Modelování geografických objektů a jevů, vektorový a rastrový model.4. Abstrakce v modelování geografických objektů a jevů, modelování uživatelského pohledu, definování entit a vztahů.5. 3D modely v GIS. TIN, GRID model, digitální modely terénu.6. Vizualizace v GIS, základy kartografického vyjadřování, vyjadřovací prostředky tematické kartografie. Mapové výstupy, popis map.7. Kartografická zobrazení, souřadnicové systémy a jejich transformace.8. Digitální data území ČR pro GIS. ZABAGED, DMÚ a jejich souřadnicové systémy (s-jtsk, s-42).9. Projekt GIS, pořizování dat do GIS, předzpracování dat pro použití v GIS.10. Zpracování dat a analýza dat v GIS, předzpracování dat v GIS pro využití v jiných SW systémech.11. Čas v GIS, tvorba animací v GIS, dynamické modelování.12. Aplikace GIS na TUL, aktuálně řešené projekty.13. Návrh geoinformačního systému.14. Rezerva.Cvičení:1. Seznámení s ArcGIS. ArcMap, ArcCatalog, ArcToolbox. Vstup dat do GIS, jednoduché analýzy, vizualizace dat z GIS databáze, vytvoření mapového výstupu.2. Základy tematické vizualizace, vyjadřovací prostředky tematické kartografie, práce s atributy dat, vytvoření tematické vizualizace na základě atributů dat.3. Základy modelování terénu ve 2D a 3D, souvislosti. Obraz vrstevnic. Práce s TIN a GRID modelem. 3DAnalyst4. Pořizování dat do GIS, digitalizace nad rastrovými daty, použití rastrových dat jako podkladu v GIS, vlícování pomocí identických bodů.5. Vizualizace ve 3D, moduly ArcScene, ArcGlobe. Vizualizace modelu terénu a dalších tematických vrstev.6. Práce s rastrovými daty, modul Spatial Analyst, interpolace rastrových dat, rastrování vektorových dat, užití rastrového modelu v GIS.7. Analýza v GIS - 1. část. Základní funkce pro analýzu na vektorových datech.8. Příprava databáze pro GIS, práce s geodatabází, vložení vlastních dat, propojení s atributovými daty GIS vrstev.9. Analýza v GIS - 2. část. Analýzy na rastrových datech, modul SpatialAnalyst.10. Předzpracování dat v GIS pro využití v jiných SW systémech, export a import různých formátů.11. Seznámení s GRASS GIS, projekt v GRASS, odlišnosti od ArcGIS, uložení dat, import dat, práce s daty vytvořenými v ArcGIS.12. Model terénu v GRASS GIS a jeho vizualizace.13. Aplikace modelu terénu, vytvoření podélných profilů.14. Rezerva.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti geoinformatiky a geoinformačních systémů a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v aplikacích svého vědního oboru.

Literatura

Hálková Malá, B.:. Tvorba kartografických modelů pod CAD systémy. Praha, 2002.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

RNDr. Blanka Malá, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Blanka Malá, Ph.D.RNDr. Blanka Malá, Ph.D.