Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezdotykové metody měření (NTI / BMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / BMM - Bezdotykové metody měření, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Zdroje a detektory optického záření a vlastnosti koherentního záření.2. Laserová dopplerovská anemometrie (LDA) - dopplerovský model a interferenční model.3. Geometrická uspořádání LDA, optická sonda LDA a její vlastnosti, dopplerovský signál.4. Stopovací částice - dynamické a optické vlastnosti, koncentrace a sycení.5. Optické komponenty LDA - jednosložkový a více-složkový systém LDA, Braggova cela a vláknové sondy LDA.6. Elektronické komponenty LDA - fotonásobiče a procesory LDA pro zpracování dopplerovského signálu.7. Analýza dat LDA - momentová a spektrální analýza. Faktory ovlivňující LDA měření.8. Metoda PIV (Particle Image Velocimetry) - principy záznamu a analýzy PIV záznamů.9. Metody zpracování PIV záznamů - optické a numerické metody.10. Systematické chyby a limity PIV metody. Metoda 3D PIV.11. Metody Global Imaging.12. Laserové vibrometry - princip, vlastnosti, konstrukce a využití.13. Interferometrie a interferometry - princip a teorie, experimentální uspořádání a aplikace.14. Bezdotykové metody měření teploty.Náplň cvičení:1. Výpočty základních charakteristik optické sondy laserového dopplerovského anemometru.2. Sestavení a justáž optiky laserového dopplerovského anemometru.3. Měření dopplerovských frekvencí a praktická demonstrace interferenčního modelu.4. Příprava experimentu.5. LDA měření rychlostních polí za tryskou.6. Zpracování a analýza výsledků LDA měření.7. Praktické demonstrace funkce základních komponet PIV systému.8. Sestavení a justáž optiky PIV systému.9. Měření praktických úloh metodou PIV.10. Měření praktických úloh metodou PIV.11. Zpracování výsledků měření a vizualizace proudových polí.12. Analýza a vyhodnocení výsledků získaných PIV metodou.13. Interferometrická měření. Praktické aplikace holografické interferometrie.14. Bezdotykové měření teploty.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vybranými partiemi optických a bezdotykových metod měření a získá základní znalosti zejména o laserové anemometrie, interferometrie, vibrometrie a bezdotykových měřeních teplotních polí., včetně praktických aplikací. Získané znalosti tj. fakta, souvislosti a metodika umožní studentovy orientaci v komplexních měřicích metodách a experimentech interdisciplinárního charakteru.

Literatura

Kopecký, V.:. Laserová anemometrie v mechanice tekutin. Liberec, 2008. ISBN 978-80-7399-357-3.Kopecký, V.:. Učební texty k předmětu "Bezdotykové metody měření". FM TU Liberec, 2002. Raffel, M., Willert, C., Kompenhans, J.:. Particle Image Velocinetry. Springer, 1998. ISBN 3-540-6368.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Podmínkou zkoušky je správné zodpovězení zadaných otázek.

Garant

prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.Ing. Michal Kotek, Ph.D.Ing. Vít Lédl, Ph.D.