Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Distribuované programování (NTI / DPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / DPG - Distribuované programování, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1. Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace2. Paralelismus v programovacích jazycích, vazby na hardwarovou architektur3. Pseudoparalelismus, vlákna4. Obecná konstrukce klienta a serveru, konkrétní dopady v jednotlivých systémech5. Synchronizace paralelních procesů, sdílená paměť, zasílání zpráv, semafor6. Nástroje a knihovny pro vývoj distribuovaných aplikací , MPI, PVM7. Základní principy síťové komunikace, klient-server, peer-to-peer, vlastnosti přenosových protokolů8. Přístup ke komunikačním službám - systémové služby a knihovny9. Berkeley schránky (sockety), System V Transport Layer Interface10. Synchronizace v distribuovaném prostředí, výkon aplikací a zatížení sítěCvičení :1. Procvičení tvorby aplikací v jazyce JAVA2. Seznámení s GUI Eclipse, instalace balíčků pro MPI a PVM3. Programování vícevláknových aplikací4. Programování distribuované aplikace klient - server pomocí socketů5. Programování distribuované aplikace peer -to-peer včetně callbacku6. Seznámení se školním clusterem HYDRA, zásady práce s clusterem7. Programování paralelní aplikace pomocí MPI8. Programování paralelní aplikace pomocí MPI - pokračování9. Programování paralelní aplikace pomocí PVM10. Programování paralelní aplikace pomocí PVM - pokračování, zápočtový test

Získané způsobilosti

Při úspěšném zvládnutí předmětu student získá základní znalosti programování distribuovaných aplikací, a to jak v kontextu aplikací klient - server, peer - to - peer, tak v kontextu pseudoparalelních a paralelních aplikací. Dále student získá základní znalosti a techniky v práci s clusterem.

Literatura

Garg V. K. Concurrent and Distributed Computing in Java, Wiley-IEEE Press, 2004. Tanenbaum A. S., van Steen M. Distributed Systéme ? Principles and Paradigma, Prentice Hall, 2002. Tel G. Introduction to Distributed Algorithms, Cambridge University Press, 2001. W. Richard Stevens. Programování sítí operačního systému Unix. Science, 1990. ISBN 80-901475-3-4.Comer D. E., Stevens D. L., Rose M. T., Evangelista M. T., Evangelista M: TCP/IP vol. 3 - Client-Server Programming and Applications, Prentice Hall, 1997.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

Ing. Igor Kopetschke

Vyučující

Ing. Igor KopetschkeIng. Jitka DařbujanováIng. Igor Kopetschke