Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody v pružnosti (NTI / EMPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / EMPP - Experimentální metody v pružnosti, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy technické pružnosti a pevnosti.2. Odporová tenzometrie. Zapojení tenzometrů do čtvrtmostu, polomůstku a celého mostu.3. Měřící karty, hardware a software pro sběr dat. Exkurze v hydrodynamické laboratoři TUL.4. Rovinný ohyb nosníku.5. Základy práce s NI LabView. Vytvoření jednoduchého měřícího software s pomocí expresních funkcí.6. Hustoměr - 1. experimentální úloha.7. Základní pojmy teorie netlumeného kmitání lineární soustavy se soustředěnými parametry.8. Tlumené kmitání. Vliv osamělé hmoty a lineárního viskózního tlumení na vlastní kmitání vetknutého nosníku - 2. experimentální úloha.9. Víceosá napjatost. Rovinná napjatost a deformace. Napětí a deformace tlakové nádoby zatížené vnitřním přetlakem.10. Programování v prostředí NI LabView. Vytvoření měřícího software s použitím základních bloků LabView. Měření deformace stěny tlakové nádoby - 3. experimentální úloha.11. Krut přímé prizmatické tyče.12. Realizace momentového klíče na principu měření torze tyče - 4. experimentální úloha.13. Optické metody pro měření deformací. Rychlostní kamery.14. Vyhodnocení impaktní zkoušky rychlostní kamerou - 5. experimentální úloha.

Získané způsobilosti

Kurs umožní orientovat se v problematice experimentálních metod v mechanice elastických těles a získat praktické zkušenosti s měřením deformací. Studenti si osvojí základy technické pružnosti a pevnosti, naučí se instalovat snímače, sestavit jednoduchý měřící řetězec, vyhodnotit naměřená data a sepsat zprávu z měření.

Literatura

Klaboch, L. Experimentální metody I., Skriptum. ČVÚT Praha, 1982. Manuály a webové stránky výrobců a dodavatelů měřících technik a zařízení.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Vypracování semestrálních projektů a jejich obhájení.

Garant

doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.Ing. Petr Bílekdoc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.