Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody 1 (NTI / EXP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / EXP1 - Experimentální metody 1, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Bezpečnost práce v laboratořích, seznámení se základními laboratorními technikami2. Chemické názvosloví sloučenin vyskytujících se v chemické praxi3. Problematika chyb měření a experimentů, jejich typy a jejich určování; aplikace statistiky a pravděpodobnosti v měření4. Složky přírodních systémů, makrosložky, mikrosložky, jejich význam a měření5. Přírodní procesy acidobazických rovnováh - pufrační kapacita, vliv oxidu uhličitého, slabé a silné kyseliny a báze6. Princip oxidačně-redukčních reakcí, příklady reakcí, jejich vliv na pH roztoku7. Metodika odběru vzorků vzdušnin, vod a půd, stanovení základních kationtů a aniontů8. Metody stanovení fyzikálních vlastností materiálů - sítování, určování podílu vlhkosti, propustnost9. Metody stanovení minoritních složek ve vodách a půdách, těžké kovy, loužící testy10. Určování sorpčních rovnováh v laboratoři - třepací a kolonové zkoušky, principy11. Stanovení organických látek ve vodách a půdách, typy kontaminantů a metody jejich analýzy12. Biologické reakce v prostředí, biologické indikátory, biologická kontaminace, metody CHSK, BSK13. Kontaminace ovzduší, metody měření kontaminantů v ovzduší, rozptylové studie14. Speciální metody měření - měření kontaminace povrchů, velikosti částic, apod.Praktická cvičení a cvičení (4 hodinový blok):1. Seznámení se s chemickou laboratoří, praktická bezpečnost, příklady chemických látek používaných v laboratoři a práce s nimi, chemické názvosloví2. Metody odběru vzorků a zjišťování fyzikálních parametrů odebraných vzorků - sítová analýza, sušení vzorků, pH a redox potenciál3. Princip acidobazických rovnováh, titrace jednoduchých látek, indikátory, měření pH a jeho problematika4. Principy redox procesů a problematika jejich měření, ovlivňování rovnováh, vztah redox potenciálu a pH, měření na přirozených systémech5. Jednoduché metody k určování některých kationtů a aniontů - srážecí reakce, titrace6. Třepací zkoušky a použití spektrofotometrie v oblasti UV a VIS k měření7. Principy detekce těkavých organických látek -GC-MS měření

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti metod analýzy používaných v oblasti přírodních věd, převážně v chemii životního prostředí.

Literatura

Horáková M. Analytika vody, VŠCHT Praha, 2003. Pitter P. Hydrochemie, VŠCHT Praha, 1999. Horáková M., Lischke P., Grünvald A. Chemické a fyzikální metody analýzy vod. Praha, SNTL, 1989.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Vypracování protokolůZkouška: písemná

Garant

Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc.Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.