Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody 2 (NTI / EXP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / EXP2 - Experimentální metody 2, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Bezpečnost práce v laboratořích, seznámení se základními a pokročilými laboratorními technikami2. Výpočty v problematice měření fyzikálních parametrů půd, chemické rovnice3. Teorie chyb, experimentální i analytické chyby, jejich určování, ovlivňování výsledků4. Kolonové zkoušky, principy, výhody oproti třepacím zkouškám, schéma zkoušek5. Výpočty acidobazických rovnováh, vícestupňová titrace, výpočty pH přirozených roztoků6. Redoxní páry, výpočty redox potenciálu přirozených systémů7. Kvalitativní a kvantitativní anorganická chemická analýza, výpočty bilancí, nepřesnosti stanovení8. Principy měření anorganických látek - spektrální metody, principy UV/VIS, ICP, polarografie apod.9. Kvantitativní a kvalitativní měření organických látek, základy chromatografie, teorie měření na plynovém a kapalinovém chromatografu10. Termogravimetrie, její principy a použití11. Určování složení půd a minerálů, rentgenová analýza12. Měření složení a charakteru povrchů přírodních látek13. Principy optické a elektronové mikroskopie, její použití14. Další moderní metody používané v laboratořích zabývajících se životním prostředíPraktická cvičení a cvičení (4 hodinový blok):1. Seznámení se s chemickou laboratoří, praktická bezpečnost, výpočty v chemických rovnicích2. Kolonové zkoušky - měření propustnosti a prostupových křivek, použití UV/VIS spektroskopie3. Měření kationtů na ICP, sorpční izoterma4. Měření aniontů na iontové chromatografii, vznik komplexů a jejich měření5. Měření organických těkavých látek na GC-MS6. Principy termogravimetrie, měření reakčních tepel7. Princip měření na elektronovém mikroskopu SEM, příp. TEM

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti metod analýzy používaných v oblasti přírodních věd, převážně v chemii životního prostředí.

Literatura

Horáková M. Analytika vody, VŠCHT Praha, 2003. Pitter P. Hydrochemie, VŠCHT Praha, 1999.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Vypracování protokolůZkouška: písemná

Garant

Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.