Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkcionalizace nanomateriálů (NTI / FCN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / FCN - Funkcionalizace nanomateriálů, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný přehled témat přednášek:1. aplikovaný výzkum a aplikace nanomateriálů a nanotechnologií, svět, Evropa, ČR, směry výzkumu a stav aplikací, rozdělení metod, Nanotechnology White paper2. charakterizace a vlastnosti nanomateriálů - použití spektroskopií, rozptyl světla, TEM a SEM, velikostní začlenění do ŽP3. nanomateriály na bází elementárních prvků - nanoželezo, nanohliník, monometalické a bimetalické částice, způsoby přípravy, povrchové modifikace, bazické a ORP změny4. migrace nanočástic v podzemní vodě, velikost nanočástic z hlediska migrace, pojem adsorpce, povrchový náboj a jeho změna, oxidace částic5. působení nanočástic nZVI na různé typy chemických prvků a sloučenin, způsoby jejich odstranění z roztoků, praktické zkušenosti a výsledky6. použití nanovláken - přehled možných aplikací a současný pokrok v jejich použití7. použití povrchově modifikovaných nanovláken - povrchové pokovení, růst buněk a tvorba mezibuněčné hmoty, současné působení nanovláken a nanočástic, světlocitlivé materiály na bázi nanovláken8. polovodičové nanočástice oxidů kovů (titanu, wolframu, zinku) a jejich použití pro oxidace ex-situ9. další nanočástice - ferritin, dendrimery, polymerické, enzymatické, nanozeolity10. další nanotechnologie a nanomateriály pro oblast ochrany ŽP - analyzátory ovzduší, kovové membrány, nanotrubičky,Přehled cvičení a praktik:1. použití nZVI částic k odstranění kontaminantů - redukce Cr(6)2. růst buněk či mezibuněčné hmoty na nanonitích3. migrace nanočástic v horninovém prostředí - jednoduchý kolonový experiment4. příprava nanočástic nZVI redukcí v roztoku5. změny parametrů roztoků působením nanočástic nZVI - ORP, pH, vodivost6. použití nanovláken7. použití nanozeolitů - sorpce prvků8. výpočet velikosti částic metodou laserové difrakce9. výpočet udržení částice ve vznosu na základě její velikosti a hmotnosti10. výpočet migrace nanočástic v podzemní vodě - retardace, adsorpce11. výpočet růstu buněk na nanovláknech - Monodova kinetika12. výpočet povrchového náboje, modifikace povrchového náboje13. pravděpodobnost detekce plynů nanoanalyzátorem

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti použití nanomateriálů v různých oblastech.

Literatura

Matějů, V. (ed). Kompendium sanačních technologií, Vodní zdroje EKOMONITOR, Chrudim, 2006. Bhushan, B. SPRINGER Handbook of Nanotechnology. Springer, 2003.

Požadavky

Vypracování protokolů o laboratorních úlohách provedených v rámci cvičení.

Garant

prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc.RNDr. Michal Řezanka, Ph.D.prof. Ing. Ivan Stibor, CSc.Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.RNDr. Michal Řezanka, Ph.D.prof. Ing. Ivan Stibor, CSc.