Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkcionalizace nanomateriálů (NTI / FNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / FNM - Funkcionalizace nanomateriálů, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný přehled témat přednášek:1. aplikovaný výzkum a aplikace nanomateriálů a nanotechnologií, svět, Evropa, ČR, směry výzkumu a stav aplikací, rozdělení metod, Nanotechnology White paper2. charakterizace a vlastnosti nanomateriálů - použití spektroskopií, rozptyl světla, TEM a SEM, velikostní začlenění do ŽP3. nanomateriály na bází elementárních prvků - nanoželezo, nanohliník, monometalické a bimetalické částice, způsoby přípravy, povrchové modifikace, bazické a ORP změny4. migrace nanočástic v podzemní vodě, velikost nanočástic z hlediska migrace, pojem adsorpce, povrchový náboj a jeho změna, oxidace částic5. působení nanočástic nZVI na různé typy chemických prvků a sloučenin, způsoby jejich odstranění z roztoků, praktické zkušenosti a výsledky6. použití nanovláken - přehled možných aplikací a současný pokrok v jejich použití7. použití povrchově modifikovaných nanovláken - povrchové pokovení, růst buněk a tvorba mezibuněčné hmoty, současné působení nanovláken a nanočástic, světlocitlivé materiály na bázi nanovláken8. polovodičové nanočástice oxidů kovů (titanu, wolframu, zinku) a jejich použití pro oxidace ex-situ9. další nanočástice - ferritin, dendrimery, polymerické, enzymatické, nanozeolity10. další nanotechnologie a nanomateriály pro oblast ochrany ŽP - analyzátory ovzduší, kovové membrány, nanotrubičky,Přehled cvičení a praktik:1. použití nZVI částic k odstranění kontaminantů - redukce Cr(6)2. růst buněk či mezibuněčné hmoty na nanonitích3. migrace nanočástic v horninovém prostředí - jednoduchý kolonový experiment4. příprava nanočástic nZVI redukcí v roztoku5. změny parametrů roztoků působením nanočástic nZVI - ORP, pH, vodivost6. použití nanovláken7. použití nanozeolitů - sorpce prvků8. výpočet velikosti částic metodou laserové difrakce9. výpočet udržení částice ve vznosu na základě její velikosti a hmotnosti10. výpočet migrace nanočástic v podzemní vodě - retardace, adsorpce11. výpočet růstu buněk na nanovláknech - Monodova kinetika12. výpočet povrchového náboje, modifikace povrchového náboje13. pravděpodobnost detekce plynů nanoanalyzátorem

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti použití nanomateriálů v různých oblastech.

Literatura

Matějů, V. (ed). Kompendium sanačních technologií, Vodní zdroje EKOMONITOR, Chrudim, 2006. Bhushan, B. SPRINGER Handbook of Nanotechnology. Springer, 2003.

Požadavky

Vypracování protokolů o laboratorních úlohách provedených v rámci cvičení.

Garant

prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc.Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.