Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení rizik (NTI / HRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / HRI - Hodnocení rizik, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Historický vývoj v oblasti spolehlivosti a zajišťování bezpečnosti technických objektů.2. Základní terminologie v oblasti managementu rizika a platná legislativa v oblasti řízení rizik.3. Management rizika a hlavní aspekty managementu rizika4. Složky managementu rizika.5. Podstata a vývoj pojmu riziko6. Druhy rizika, kvalitativní a kvantitativní vyjádření rizika, číselné hodnoty rizika, faktory hodnocení rizika, kvantifikace rizika.7. Posuzování rizika, přijatelnost rizika, ošetření rizika.8. Opatření vedoucí ke snižování rizik, politika podniku ve vztahu k managementu rizik.9. Podstata bezpečnostních dokumentů v průmyslu v návaznosti na hodnocení rizik průmyslových podniků. Bezpečnostní dokumentace, bezpečnostní program, bezpečnostní zpráva, havarijní plány.10. Co je to porucha? Vliv poruchy na zařízení a podnik.11. Způsoby a faktory popisu poruch, mechanismy, příčiny, důsledky poruch.12. Problematika příčin vzniku poruch.13. "Co je to objekt?" Primární a vedlejší funkce objektu, charakteristiky a kategorie poruch.14. "Co je to systém?" Princip metody dekompozice systému. Zařízení a jeho životní cyklus od projektu až po vypořádání.Cvičení:Cvičení budou mapovat a prohlubovat problematiku probranou v přednáškách

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti posuzování technických aktivit a přírodních jevů.

Literatura

Guidelines for Integrated Risk Assessment and Management in Large industrial Areas. Viena, 1998. D.A. Crowl, J.F. Louvar:. Chemical process safety: Fundamentals with applications. Prentice Hall, Eaglewood Cliffs, N.J., 1990. M. Ferjenčík, J. Nejedlý:. Metodologie hodnocení míry rizika velkých havárií - kvantitativní analýza rizika chemických procesů. CEMC Praha, 1992. J. Bumba, L. Kelnar, V. Sluka.:. Postupy a metodiky analýz a hodnocení rizik pro účely zákona č. 353/1999 Sb., o prevenci závažných havárií. VÚBP Praha, 2005.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů (případně vypracování semestrální práce). Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. David Vališ, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. David Vališ, Ph.D.doc. Ing. David Vališ, Ph.D.