Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoře 1 (NTI / LA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / LA1 - Laboratoře 1, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy technické pružnosti a pevnosti.2. Odporová tenzometrie. Zapojení tenzometrů do čtvrtmostu, polomůstku a celého mostu.3. Měřící karty, hardware a software pro sběr dat. Exkurze v hydrodynamické laboratoři TUL.4. Rovinný ohyb nosníku.5. Základy práce s NI LabView. Vytvoření jednoduchého měřícího software s pomocí expresních funkcí.6. Hustoměr - 1. experimentální úloha.7. Základní pojmy teorie netlumeného kmitání lineární soustavy se soustředěnými parametry.8. Tlumené kmitání. Vliv osamělé hmoty a lineárního viskózního tlumení na vlastní kmitání vetknutého nosníku - 2. experimentální úloha.9. Víceosá napjatost. Rovinná napjatost a deformace. Napětí a deformace tlakové nádoby zatížené vnitřním přetlakem.10. Programování v prostředí NI LabView. Vytvoření měřícího software s použitím základních bloků LabView. Měření deformace stěny tlakové nádoby - 3. experimentální úloha.11. Krut přímé prizmatické tyče.12. Realizace momentového klíče na principu měření torze tyče - 4. experimentální úloha.13. Optické metody pro měření deformací. Rychlostní kamery.14. Vyhodnocení impaktní zkoušky rychlostní kamerou - 5. experimentální úloha.

Získané způsobilosti

Kurs umožní orientovat se v problematice experimentálních metod v mechanice elastických těles a získat praktické zkušenosti s měřením deformací. Studenti si osvojí základy technické pružnosti a pevnosti, naučí se instalovat snímače, sestavit jednoduchý měřící řetězec, vyhodnotit naměřená data a sepsat zprávu z měření.

Literatura

Klaboch, L. Experimentální metody I., Skriptum. ČVÚT Praha, 1982. Manuály. Manuály a webové stránky výrobců a dodavatelů měřících technik a zařízení.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Vypracování semestrálních projektů a jejich obhájení.

Garant

doc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.Ing. Petr Bílekdoc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.