Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logistika (NTI / LOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / LOG - Logistika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pojetí logistiky. Novodobý vývoj logistiky. Novodobé definice logistiky. Dělení logistiky. Jednotlivé odvětví logistiky. Makrologistika, mikrologistika, logistický podnik.2. Základní specifikace toku materiálu a informací. Bod rozpojení. Komplexnost logistiky. Vazba logistiky k marketingu. Kompetence logistiky. Vývoj podnikových priorit.3. Cíle logistiky. Vnější a vnitřní cíle logistiky. Výkonové a ekonomické cíle logistiky. Vliv logistiky na rentabilitu podniku.4. Měření služeb zákazníkům. Zákaznický užitek. Složky logistického výkonu. Vymezení nákladů a výkonů.5. Logistický systém a jeho složky. Materiálový systém. Řídicí systém. Informační systém. Komunikační systém.6. Prvky logistického řetězce. Pasivní prvky logistického řetězce.7. Aktivní prvky logistického řetězce.8. Struktura informačního systému pro potřeby logistického řízení. Oceňování přínosů informačního systému z pohledu logistiky. Rizika implementace informačního systému do logistického systému.9. Identifikace materiálového toku. Čárové kódy.10. Skladování. Doprava a manipulace.11. Logistické technologie. Kanban, JIT systém, OR a ECR systém, Cross-Docking, Hub and Spoke systém apod.12. Základní druhy plýtvání. Logistické plánování. Logistický controlling.13. Zařazení logistiky do organizačních struktur jednotlivých organizací. Využití logistiky ve výrobní a obchodní organizaci. (Přednáška odborníka z praxe.)14. Metody využívané v logistice. Vývoj logistiky v 21. století.Cvičení:1. Logistika - strategický faktor konkurenceschopnosti podniků.2. Cesty k integrované logistice.3. Logistické řetězce ve vývoji, v zásobování a ve výrobě.4. Logistické řetězce v distribuci a obchodě.5. Logistické řetězce v distribuci a obchodě.6. Infrastruktura pro logistiku.7. Poskytovatelé logistických služeb - logistické podniky.8. Zasilatelé a poskytovatelé kurýrních služeb.9. Dopravci a operátoři.10. Logistické technologie.11. Prezentace seminárních prací.12. Prezentace seminárních prací.13. Prezentace seminárních prací.14. Prezentace seminárních prací.

Získané způsobilosti

Student získá podrobný přehled o logistice, jejích odvětvích a jejího významu při řízení výrobních a obchodních organizací.

Literatura

PERNICA, P. Logistický management - teorie a podniková praxe. 664 stran. Radix. Praha, 1998. ISBN 80-86031-13-6.LAMBERT, M. D. a kol. Logistika. Computer Press, Praha, 2000. ISBN 80-7226-221-1.CHRISTOPHER, M. Logistika v marketingu. 166 stran. Management Press. Praha, 2000. ISBN 80-7261-007-4.SCHULTE, Ch. Logistika. Victoria Publishing. 301 stran. Praha, 1994. ISBN 80-85605-87-2.PERNICA, P. a MOSOFT, J. H. Partnership in Logistics. Radix. Praha, 2000. ISBN 80-86031-24-1.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Vypracování a prezentace seminární práce z oblasti logistiky.Zkouška: písemná + ústní

Garant

Ing. Petr Rálek, Ph.D.doc. Ing. Josef Sixta, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Rálek, Ph.D.doc. Ing. Josef Sixta, CSc.Ing. Pavla Švermová, Ph.D.Ing. Petr Rálek, Ph.D.Ing. Pavla Švermová, Ph.D.Ing. Lucie Žďánská