Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní příprava nanomateriálů (NTI / LPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / LPN - Laboratorní příprava nanomateriálů, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na přípravu nanomateriálů chemickými a fyzikálně chemickými metodami a na teoretický i praktický úvod k navazujícím laboratorním pracem. Dále si studenti experimentálně vyzkouší přípravu různých typů nanomateriálů a ověří jejich vlastnosti vybranými fyzikálně chemickými metodami.Přednášky1. Příprava nanočástic a nanovrstev chemickými reakcemi v roztocích.2. Metoda sol-gel a její aplikace na přípravu nanovrstev a nanovláken.3. Speciální postupy a aplikace metody sol-gel (organicko-anorganické materiály, nanokompozity, povrchové úpravy materiálů apod.).4. Další chemické a fyzikálně chemické metody přípravy nanočástic a nanovrstev.5. Metody přípravy nanoporézních materiálů.6. Princip a použitelnost vybraných fyzikálně chemických metod (elektronová rastrovací mikroskopie, elipsometrie, měření úhlu smáčení, rtg. fluorescenční spektrometrie, dusíková adsorpce) pro kontrolu vlastností nanomateriálů.Cvičení (laboratoře)1. Příprava koloidních nanočástic drahých kovů v roztocích a ověření jejich vzniku rozptylem světla.2. Příprava nanoprášků spinelidů reakcemi v roztocích.3. Příprava nanovrstev oxidu křemičitého, oxidu titaničitého a kompozitní vrstvy oxidu křemičitého s nanočásticemi oxidu titaničitého metodou sol-gel na skle.4. Příprava hydrofobní vrstvy na skle a textilu z hybridního solu připraveného metodou sol-gel.5. Příprava nanovláken z PVA elektrostatickým zvlákňováním.6. Příprava nanoporézního silikagelu.7. Ověření základních vlastností materiálů připravených v pracech 1 až 6 pomocí vybraných fyzikálně chemických metod (elektronová rastrovací mikroskopie, elipsometrie, měření úhlu smáčení, rtg. fluorescenční spektrometrie, dusíková adsorpce).

Získané způsobilosti

Teoretické základy přípravy nanomateriálů chemickými a fyzikálně chemickými metodami, laboratorní připrava vybraných typů nanomateriálů a ověření jejich vlastností fyzikálně chemickými metodami.

Literatura

Vojuckij S.S. Kurs koloidní chemie. SNTL, Praha, 1984. Exnar P. Metoda sol-gel. TU Liberec, Liberec, 2006.

Požadavky

Absolvování laboratorních prací, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.doc. Ing. Petr Exnar, CSc.Ing. Ondřej Kolek, Ph.D.Ing. Michal Komárek, Ph.D.Mgr. Veronika Zajícová, Ph.D.