Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laserová technika a vláknová optika (NTI / LTE*Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / LTE*Z - Laserová technika a vláknová optika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Interakce fotonů s atomy - spontánní emise, absorpce a stimulovaná emise.2. Koherentní optický zesilovač - zisk zesilovače, fázové posunutí a frekvenční pásmo zesilovače. Čerpání optického zesilovače - čtyřhladinové a tříhladinové čerpání, příklady čerpání.3. Laser - teorie laserových oscilací, optické rezonátory a zpětná vazba, podmínky vzniku laserových oscilací.4. Fotony v polovodičích - energetické pásy, koncentrace elektronů a děr, generování, rekombinace a injekce, interakce fotonů s elektrony a dírami.5. Luminiscenční diody, polovodičové laserové zesilovače a polovodičové injekční lasery.6. Základy paprskové a vlnové optiky, vlastnosti optického vlákna.7. Vlákna se skokovou změnou indexu lomu, gradientní vlákna a jednomodová vlákna.8. Komponenty optické vláknové trasy - optická vlákna, optické vysílače a přijímače.9. Princip a technické provedení endoskopu.10. Endoskopická technika v klinických oborech - gastroskop, bronchoskop, artroskop, rektoskop, rhinoskop, choledoskop, thorakoskop, cytoskop, laparoskop, hysteroskop.Náplň cvičení:1. Řešení příkladů: Interakce fotonů s atomy, koherentní optické zesilovače a lasery.2. Experimentální úlohy s využitím He-Ne laseru.3. Experimentální úlohy s využitím argonového laseru.4. Experimentální úlohy s využitím Nd:YAG laseru.5. Řešení příkladů: Luminiscenční diody - injekční elektroluminiscence, spektrální šířka, kvantová účinnost.6. Řešení příkladů: Laserové diody - špičkový koeficient zesílení, šířka pásma a prahová hustota proudu.7. Experimentální úlohy s využitím luminiscenčních a laserových diod.8. Řešení příkladů: optická vlákna, útlum, disperze a šíření impulsu.9. Experimentální úlohy s využitím optických vláken.10. Experimentální úlohy s využitím endoskopů.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vybranými partiemi z kvantové elektroniky a optiky a získá základní znalosti zejména o laserech, polovodičových zdroji záření, světlovodech a endoskopech, včetně praktických aplikací.

Literatura

Bahaa, E., A., Saleh, Malvin, C., T.:. Základy fotoniky, svazek 1,2,3 a 4. MATFYZPRESS, Praha, 1996. ISBN 80-85863-00-6.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Podmínkou zkoušky je správné zodpovězení zadaných otázek.

Garant

prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.