Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika (NTI / MCH*Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / MCH*Z - Mechanika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Statika hmotného bodu, sestavení a řešení rovnic rovnováhy.2. Moment síly (nositelka, rameno, vektorový výpočet). Spojitě rozložené zatížení. Statika volného tuhého tělesa.3. Statika vázaného tělesa. Typy vazeb, určení reakcí ve vazbách. Použití uvolňovací metody.4. Pasivní odpory - smykové a valivé tření.5. Statika soustavy těles.6. Základní pojmy technické pružnosti a pevnosti. Jednoosý tah a tlak. Hookeův zákon, tahové křivky.7. Namáhání nosníku při rovinném ohybu. Namáhání přímé prizmatické tyče při krutu.Cvičení:1. Statika hmotného bodu, rovnice rovnováhy.2. Moment síly.3. Spojité zatížení.4. Řešení vázaných těles a soustav - uvolňovací metoda.5. Uvolňovací metoda. Výpočet reakcí ve vazbách.6. Pasivní odpory - smykové tření.7. Soustavy se smykovým třením.8. Valivé tření.9. Test 1 - statika tuhého tělesa.10. Jednoosý tah a tlak.11. Rovinný ohyb nosníků (1).12. Rovinný ohyb nosníků (2).13. Krut.14. Test 2 - mechanika pružných těles.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalost technické statiky tuhých a pružných těles. Velký důraz je kladen na osvojení uvolňovací metody a její použití v úlohách statiky tuhých a pružných těles. V oblasti statiky tuhého tělesa je student schopen sestavit rovnice rovnováhy těles a jejich soustav pro staticky určité případy. V oblasti pružnosti a pevnosti získá student základní přehled a schopnost posoudit namáhání jednoduchých konstrukcí.

Literatura

Riley W.F. - Sturges L.D. Engineering mechanics - Statics, John Wiley & sons, 1993. Jáč, V. , Polcar,M. Mechanika I - Statika. Skripta. VŠST, Liberec, 1985. Stříž,B. Pružnost a pevnost 1.díl. Skripta VŠST, Liberec 1991. VŠST, Liberec, 1990.

Požadavky

Účast na cvičeních, úspěšné zvládnutí zápočtového testu a zkoušky.

Garant

doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.