Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika (NTI / MEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / MEC - Mechanika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod. Členění mechaniky, specifikace jednotlivých disciplín. Užití Newtonových zákonů při sestavování rovnic rovnováhy a pohybových rovnic. Statika hmotného bodu.2. Výpočet momentu síly. Nositelka síly, rameno, vektorové určení momentu.3. Určení počtu stupňů volnosti, vazby, statická určitost a neurčitost. Silové soustavy v rovině a v prostoru, ekvivalentní náhrada silových soustav.4. Statika vázaného tělesa. Typy vazeb, určení reakcí ve vazbách. Použití uvolňovací metody.5. Pasivní odpory - smykové tření, valivé a čepové tření, tření lana.6. Statika soustavy těles. Řešení prutových konstrukcí.7. Kinematika přímočarého pohybu. Výpočty rychlosti a zrychlení jako funkce času a dráhy.8. Kinematika rotačního pohybu. Určení úhlové rychlosti a zrychlení, tečného a normálového zrychlení.9. Kinematika soustav těles. Základní klasifikace mechanismů.10. Dynamika volného hmotného bodu.11. Dynamika rotačního pohybu - výpočet momentu setrvačnosti a deviačních momentů, Steinerova věta.12. Dynamika systému s vazbou - sestavení pohybových rovnic uvolňovací metodou.13. Výpočet kinetické a potenciální energie, práce konzervativních a disipativních sil. Řešení úloh dynamiky pomocí zákona zachování energie.14. Lagrangeův formalismus, sestavení pohybových rovnic z Lagrangeových rovnic.Cvičení:1. Statika hmotného bodu, rovnice rovnováhy.2. Moment síly.3. Spojité zatížení. Řešení vázaných těles a soustav - uvolňovací metoda.4. Uvolňovací metoda. Výpočet reakcí ve vazbách.5. Pasivní odpory - smykové tření.6. Soustavy se smykovým, pásovým a čepovým třením.7. Valivé tření.8. Test 1 - statika.9. Kinematika hmotného bodu v kartézských souřadnicích.10. Kinematika rotačního pohybu.11. Dynamika hmotného bodu.12. Dynamika rotačního pohybu.13. Řešení úloh dynamiky pomocí zákona zachování energie.14. Test 2 - kinematika, dynamika.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalost technické mechaniky tuhého tělesa. Největší důraz je kladen na osvojení uvolňovací metody a její použití v úlohách statiky a dynamiky. V oboru statiky je student schopen sestavit rovnice rovnováhy těles a jejich soustav pro staticky určité případy. V oboru kinematiky je schopen transformace mezi různými formami popisu pohybu. V oboru dynamiky je student schopen sestavit pohybové rovnice pro základní úlohy hmotného bodu a tělesa.

Literatura

Riley W.F. - Sturges L.D. Engineering mechanics - Dynamics. John Wiley & sons, 1995. Riley W.F. - Sturges L.D. Engineering mechanics - Statics. John Wiley & sons, 1993. Bradský, Z. - Jáč, V. Kinematika. VŠST Liberec, 1978. Jáč, V. - Polcar, M. Mechanika I (Statika). VŠST Liberec, 1978. Bradský, Z. - Vrzala, R. Mechanika III Dynamika. VŠST Liberec, 1986.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.Ing. Václav Řidkýdoc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.Ing. Ilona Škarydová