Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metoda konečných prvků (NTI / MKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / MKP - Metoda konečných prvků, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Eliptické okrajové problémy 2. řádu.2. Eliptické okrajové problémy 2. řádu.3. Odvození rovnice nestacionárního vedení tepla, rovnice elektrostatiky a stacionárního filtračního proudění.4. Zavedení přirozených okrajových podmínek (Dirichletových, Neumannových a Newtonových).5. Klasická a variační formulace řešení fyzikálních procesů. Slabá formulace řešení, existence a jednoznačnost řešení založená na Laxově-Milgramově větě.6. Klasická a variační formulace řešení fyzikálních procesů. Slabá formulace řešení, existence a jednoznačnost řešení založená na Laxově-Milgramově větě.7. Lagrangeova interpolace na trojúhelníku, čtyřstěnu a rovnoběžnostěnu a Hermitova interpolace na trojúhelníku.8. Numerická integrace v MKP, kvadraturní formule, příklady.9. Aproximace řešení úlohy vedení tepla (rovinný případ).10. Algoritmus sestavení stavové matice a vektoru pravé strany. 11. Odhad chyby diskretizace v normách Sobolevova prostoru. 12. Aproximace řešení úloh lineární teorie pružnosti.13. Metoda časové diskretizace a aproximace řešení úlohy nestacionárního vedení tepla.14. OpakováníNáplň cvičení:1. Seznámení se SW ANSYS.2. Strukturální úlohy řešené SW ANSYS.3. Strukturální úlohy řešené SW ANSYS.4. Strukturální úlohy řešené SW ANSYS.5. Samostatná práce.6. Úlohy vedení tepla v ANSYSu.7. Úlohy vedení tepla v ANSYSu.8. Úlohy vedení tepla v ANSYSu.9. Termoleasticita v ANSYSu.10. Samostatná práce.11. Elektrostatické pole v ANSYSu.12. Elektrostatické pole v ANSYSu.13. Elektrostatické pole v ANSYSu.14. Samostatná práce.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalost metody konečných prvků. Bude schopen SW ANSYS rešit základní problémy techické praxe.

Literatura

Axelsson, O., Barker, V.A.: Finite Element Solution of Boundary Value Problems, Academic Press, INC., London, 1984. Ciarlet, P.G.: The Finite Element Method for Elliptic Problem, North Holland Publishing Company, Amsterdam, 1978. Haslinger, J.:. Řešení variačních rovnic a nerovnic, skriptum. MF UK, Praha, 1983. Zienkiewicz, O.C., Morgan: Finite Elements and Approximation, John Willey & Sons, New York, 1983.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

prof. Dr. Ing. Jiří Maryška, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Jiří Maryška, CSc.prof. Dr. Ing. Jiří Maryška, CSc.Ing. Josef Novák, Ph.D.