Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní metody programování (NTI / MMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / MMP - Alternativní metody programování, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Přehled paradigmat programování2. Úvod do Prologu, základní pojmy3. Rezoluční mechanismus4. Pravdivostní a číselné hodnoty, seznamy5. Vzory volání, řez6. Soubory7. Operátory, návrh aplikace v Prologu8. Úvod do Scheme, seznamy a jejich použití9. Definice funkce, rekurze10. Zpracování seznamů, datové struktury11. Řazení čísel, rekurzivní data12. Stromy, zpracování více seznamů13. Lokální definice, funkcionální parametry14. Funkce jako hodnota, lambda výrazy, set!Cvičení:1. Paradigmata a programovací jazyky2. SWI Prolog - seznámení s prostředím3. Jednoduché příklady v Prologu4. Výpočty, zpracování seznamů5. Využití řezu, determinované predikáty6. Práce se soubory7. Definice operátorů, aplikace v Prologu8. DrScheme - seznámení s prostředím9. Jednoduché příklady ve Scheme, rekurze místo iterace10. Zpracování seznamů, datové struktury11. Rekurzivní datové struktury a práce s nimi12. Reprezentace datových struktur ve Scheme13. Lokální definice, funkcionální parametry14. Funkce jako hodnota, lambda výrazy----Rozsah přímé výuky pro kombinované studium:přednášky: 10 hodin/semestrcvičení: 10 hodin/semestr

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické znalosti i praktické zkušenosti s přístupy k programování, které se diametrálně liší od obvyklého imperativního přístupu běžných programovacích jazyků. Poznají jazyky Prolog a Scheme.

Literatura

Bratko I.: Prolog Programming for Artificial Itelligence, Addison Wesley, 3. vydání, 2000. Dybvig, R. Kent: Scheme Programming Language, MIT Press, 3. vydání, 2003. Felleisen M., Findler R. B., Flatt M., Krishnamurthi S.: How to Design Programs, MIT Press, 2001. Salus, Peter H.:. The Handbook of Programming Languages. Volume 1: Object-Oriented Programming Languages Volume 2: Imperative Programming Languages Volume 3: Little Languages and Tools Volume 4: Functional and Logic Programming Languages. Macmillan Technical Public, 1998.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. RNDr. Pavel Satrapa, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Satrapa, Ph.D.Ing. Petr Kretschmerdoc. RNDr. Pavel Satrapa, Ph.D.