Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operating Systems (NTI / OSN-N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / OSN-N - Operating Systems, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní pojmy, von Neumannovo schéma počítače a odchylky od něj, funkce OS, historie počítačů, jejich programového vybavení a OS.2.Hardwarové prostředky využívané operačním systémem -- přerušení, vstupní a výstupní řadiče, kanály, privilegované instrukce.3.Víceúlohové systémy. Program a proces. Paralelismus a kvaziparalelismus. Životní cyklus procesu. Plánování procesů, kontext switch.4.Spolupráce mezi procesy -- zasílání zpráv a sdílená paměť. Souběh a zamezování souběhu. Synchronizace procesů -- instrukce Test and Set Lock, semafory. Aktivní čekání a jeho odstranění.5.Uváznutí (deadlock). Hierarchie pamětí. Správa paměti -- přidělování veškeré volné paměti.6.Přidělování pevných a proměnných bloků paměti, ochrana paměti.7.Stránkování paměti. Transformace logické adresy na fyzickou. Stránkování na žádost, virtuální paměť, algoritmy nahrazování stránek. Segmentace paměti, segmentace se stránkováním na žádost. Správa paměti u procesorů Intel 80386 a vyšších.8.Správa zařízení, rozdělení zařízení. Struktura ovladačů zařízení. Začlenění zařízení do systému souborů. Časovače.9.Disky, jejich konstrukce a používání. Prokládání sektorů. Obsluha požadavků na přístup k disku.10.Systémy souborů. Logická struktura souborů na disku. Adresáře. Přístupová práva k souborům (Unix, Novell). Generační soubory. Sdílení a uzamykání souborů a jejich částí. Kvóty.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti které mu umožní pochopit principy přidělování systémových prostředků, správu paměti, řízení procesů a další základní principy všech moderních OS.

Literatura

Kolář, P.: Operační systémy, učební text http://www.kii.vslib.cz/~kolar/os/. Madnick, S.E.; Donovan, J.J.: Operační systémy, SNTL 1983. Tanenbaum, A.S.:. Modern Operating Systems. Prentice-Hall, 1992. ISBN 0-13-595752-4.Plášil, F.: Operační systémy, skriptum FEL ČVUT 1989. Silberschatz, A.; Galvin, P.B.: Operating System Concepts, Addison-Wesley, 2002, ISBN 0-471-41743-2.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. RNDr. Pavel Satrapa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mojmír VolfMgr. Jiří Vraný, Ph.D.