Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekologie (NTI / PEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / PEK - Podniková ekologie, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Úvod do problematiky a její stručná charakteristika2. Legislativa v ŽP3. Základní pojmy, pojem životní prostředí, udržitelný rozvoj, ochrana a tvorba ŽP, některé další základní pojmy v ŽP z pohledu legislativy4. ŽP a jeho složky5. Vývoj legislativy v ŽP od r. 19906. Zastřešující legislativa v ŽP7. Legislativní zajištění ŽP dle jednotlivých složek8. Voda, nakládání s vodami, ochrana vod9. Ovzduší, ochrana ovzduší a ozónové vrstvy10. Ochrana přírody a krajiny. Ochrana zemědělského a lesního půdního fondu11. Geologie, horninové prostředí, ochrana a evidence nerostného bohatství, ochrana horninového prostředí. Odpady, nakládání s odpady12. Posuzování vlivů na životní prostředí. Chemické látky, nakládání s chemickými látkami a přípravky13. Prevence závažných havárií. Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC)14. Ochrana a tvorba ŽP v průmyslové praxi. Systémy EMS a jejich aplikace v podnikové ekologii a průmyslové praxi.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se přiblížit základní problematiku podnikové ekologie, ochrany a tvorby životního prostředí v podnicích ve vazbě na povinnosti stanovené platnou legislativou v životním prostředí. Dále si osvojí některé významné pojmy a povinnosti, vyplývajících z vazby podnikové ekologie na platnou legislativu, včetně rozdělení na jednotlivé složky životního prostředí.

Literatura

Brodský K.:. Legislativa v ŽP, soubor přednášek pro zasedání Těžební Unie ČR, 2003, 2004. MŽP ČR:- Státní politika ŽP ČR na léta 2004-2010- Zpráva o stavu ŽP ČR v roce 2002 - Státní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ČR, dokument MŽP 2000-2001 - Přehled environmentálního práva ES - viz též webové stránky MŽP ČR www.env.cz. Moldan B.:. Příroda a civilizace, životní prostředí a rozvoj lidské civilizace, (doporučeno MŽP ČR jako odborná příručka k výuce ekologie a životního prostředí na SŠ a VŠ). SPN Praha, 1997. Sbírka zákonů ČR: Právo a legislativa v ŽP, odkazy na příslušné zákony a podzákonné normy. Studijní materiály na internetu: http://www.fm.vslib.cz/~kmo/czech/vyuka/pek/podnikova_ekologie_skripta.pdf. Moldan B. et al.:. Životní prostředí ČR, MŽP ČR a ČSAV. Academia Praha, 1990.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

RNDr. Karel Brodský

Vyučující

RNDr. Karel Brodský