Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programovací jazyk C (NTI / PJCPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / PJCPK - Programovací jazyk C, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1. Úvod do historie jazyka, klady a zápory, srovnání s PASCALem.2. Lexikální symboly - identifikátory, klíčová slova, konstanty, řetězce, operátory, oddělovače,direktivy, komentáře.3. Struktura jazyka a programu.4. Jednoduché typy - celočíselné, reálné a znakové typy, standardní aritmetické konverze. Deklarace proměnných.5. Kompilace, spouštění.6. Pole, ukazatele, vztah polí a ukazatelů.7. Řídící struktury - blok, podmíněný příkazy, přepínače, cykly.8. Standardní vstup a výstup, formátovaný i neformátovaný9. I/O operace se soubory.10. Uživatelské funkce, uživatelské typy.11. Struktury, složitější datové typy (enum, union).12. Linkování, funkce main() a její parametry.13. Funkce jazyka C pro práci s řetězci.14. Moduly, oddělený překlad, podmíněný překlad.Cvičení :1. Instalace prostředí, nastavení kompilátoru pro vývoj aplikací v C2. Procvičování GUI win-lcc, zápis jednotlivých lexikálních symbolů3. Pokračování práce s GUI, zápis jednoduchého programu v C4. Práce s jednotlivými datovými typy, vzájemná konverze5. Kompilace a spuštění programu, hledání chyb6. Práce s poli a ukazateli7. Vytvoření komplexnější aplikace pomocí řídících struktur8. Procvičení formátovaných a neformátovaných I/O , průběžný test9. práce se souborovým systémem pomocí I/O funkcí (stdio.h)10. Tvorba vlastních funkcí, odložená implementace, hlavička fuknce11. Telefonní seznam pomocí uživ, typů a struktur12. Pokročilejší techniky kompilace13. Podrobná práce s řetězci14. Oddělený překlad, tvorba modulů, průběžný test

Získané způsobilosti

Při úspěšném zvládnutí předmětu student získá základní znalosti programování v jazyce ANSI C.

Literatura

HEROUT, P Učebnice jazyka C , 2. díl. České Budějovice, 2004. HEROUT, P. Učebnice jazyka C. České Budějovice, 2004. KERNIGHAN, B.W. ? RITCHIE, D. M. Programovací jazyk C. Bratislava, 1988. Brandejs, M. Unix - Linux - praktický průvodce. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-170-4.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů.

Garant

Ing. Igor Kopetschke

Vyučující

Ing. Igor KopetschkeIng. Igor Kopetschke