Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická mechanika (NTI / TME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / TME - Technická mechanika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky (7x90min):1. Struktura pevných látek - látky krystalické, amorfní, krystalografické soustavy. Tuhé roztoky.2. Dislokace, elastická a plastická deformace.3. Ocel. Běžné neželezné kovy a slitiny.4. Napětí a deformace, rovnice lineární teorie pružnosti.5. Elastický jednoosý tah a tlak. Vzpěr přímého prizmatického nosníku.6. Ohyb a krut nosníku.7. Měření napjatosti a deformací.Cvičení (7x90min):1. Krystalická struktura pevných látek, termodynamika tuhých roztoků.2. Mechanismy pohybu dislokací.3. Fázový diagram oceli.4. Deformační a disperzní zpevnění kovů a slitin.5. Výpočty jednoduchých konstrukcí - tah, tlak, vzpěr.6. Výpočty jednoduchých konstrukcí - ohyb, krut.7. MKP software pro řešení úloh pružnosti a pevnosti.

Získané způsobilosti

Přednáška umožní orientovat se v problematice struktury a vlastností konstrukčních materiálů a v základech pružnosti a pevnosti. Studenti pochopí základní principy a získají přehled o možných přístupech k řešení reálných úloh a problémů - pomocí jednoduchých výpočtů, experimentálních metod i komerčně dostupného software.

Literatura

Oliva, V. Aplikovaná mechanika kontinua I. Elastomechanika. Skripta FJFI ČVUT Praha, 1991. PLUHAŘ,J.a kol.:. Fyzikální metalurgie a mezní stavy materiálu. SNTL Praha 1987. KRATOCHVÍL, P.; LUKÁČ, P.; SPRUŠIL, B. Úvod do fyziky kovů. Praha: SNTL - Alfa, 1984. Praha: SPN, 1973.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů.

Garant

doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.doc. Ing. Petr Šidlof, Ph.D.