Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transportní procesy (NTI / TRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / TRP - Transportní procesy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Transportní procesy jako zákony zachování (hmota, energie, hybnost) - analogie2. Odvození rovnic difuze a konvekce (transport rozpuštěné látky a tepla v proudící tekutině)3. Podobnost vyjádřená bezrozměrnými konstantami4. Metoda konečných diferencí a konečných objemů5. Numerické vlastnosti schémat pro konvekčně-difuzní rovnici (stabilita, vznik oscilací a numerické difuze)6. Formulace metody konečných prvků - Petrov-Galerkinova metoda7. Metoda rozkladu operátoru8. Reprezentace pro fyzikální jevy v porézním prostředí9. Proudění v saturovaném a nesaturovaném porézním prostředí, vícefázové proudění/transport10. Mechanismy transportu rozpuštěné látky - konvekce, hydrodynamická disperze11. Fyzikálně-chemické interakce12. Eulerovy a Navier-Stokesovy rovnice v konzervativním tvaru13. Konvekce s nelineárním členem - vznik rázových vln14. Hyperbolické systémy rovnic, úprava na kanonický tvarCvičení1. Analytické řešení rovnic pomocí Laplaceovy a Fourierovy transformace2. Modelové úlohy vedení tepla stacionární.3. Modelové úlohy vedení tepla nestacionární.4. Úlohy demonstrující použití podobnostních čísel5. Vyšetřování stability numerických schémat (rovnice konvekce)6. Vyšetřování stability numerických schémat (konvekce + difuze)7. Interaktivní webová aplikace pro 1D transportní úlohy8. Demonstrační výpočty pro metodu konečných diferencí9. Demonstrační výpočty pro metodu konečných prvků10. Příklady okrajových podmínek pro transportní rovnice11. Ukázky reálných aplikací v problematice podzemních vod12. Příklady na metodu charakteristik - Burgersova rovnice13. Příklady na metodu charakteristik - model dopravního proudu14. Úprava na kanonický tvar - vlnová rovnice a rovnice mělké vody

Získané způsobilosti

Student bude přehledovým způsobem seznámen s typickými jevy popsanými rovnicemi konvekčně-difuzního typu a s principy a vlastnostmi numerických metod pro simulace těchto jevů.

Literatura

Bear, Verruijt. Modeling Underground Flow and Pollution, D.Reidel Publishing Comp., Dordrecht, Holland, 1987, reprint 1990. Štamberg. Modelování migračních procesů v životním prostředí, skriptum FJFI ČVUT, 1996. C. Hirsch. Numerical Computation of Internal and External Flows, Volume 1 -- Fundamentals of Numerical Discretization, John Wiley & Sons Ltd., 1991. R. B. Bird, W. E. Steward, E. N. Lightfood. Přenosové jevy. Academia Praha, 1968. W.J. Beek, K.M.K. Muttzall, J.W. van Heuven. Transport phenomena, 2nd ed., Wiley&sons, Chichester, 1999, ISBN0 471 99990 3. M. Hokr. Transportní procesy, elektronická skripta TU Liberec, 2005, http://www.nti.tul.cz/cz/Vyuka/TRP. Cízlerová, Vogel:. Transportní procesy, skriptum. ČVUT Praha, 1998. S. Farlow. Uravnenija s castnymi proizvodnymi dla naucnych rabotnikov i inzenerov, Mir Moskva, 1985 (preklad z anglickeho originalu 1982 Wiley&sons).

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. Ing. Milan Hokr, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Milan Hokr, Ph.D.Ing. Aleš Balvíndoc. Ing. Milan Hokr, Ph.D.