Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tomografické zobrazovací systémy (NTI / TZS*Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / TZS*Z - Tomografické zobrazovací systémy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. CT - nevýhody konvenční RTG diagnostiky. Základní princip CT. Schématické uspořádání systému. Základní fyzikální princip CT. Význam hustoty tkáně.2. Základní uspořádání jednotlivých vývojových generací CT. Helikální CT RTG, multi-slice CT RTG. Podstata jevu "utvrzování svazku" (beam hardening). CT číslo - definicce, škála HU, vztah k počtu zobrazovaných úrovní na monitoru CT.3. Detektory CT systémů - druhy, schematické nákresy, principy činnosti, výhody a nevýhody. MicroCT. Funkční diagnostika pomocí CT. Hodnocení kvality CT RTG4. Základní principy rekonstrukce obrazu u CT systémů - nákres a definice pojmů. Základní mat. vztah pro rekonstrukci CT obrazu. Rozdělení rekonstrukčních metod. Přímá zpětná projekce jako rekonstrukční metoda CT systémů. Hvězdicový artefakt.5. Radonova transformace - princip, příklad předmětu a jeho obrazu v Radonově prostoru6. Fyzikální podstata jaderné magnetické rezonance (JMR, NMR). Vztah atomů a jader k magnetismu či magnetickému poli, pojem spinu, vztah magnetizace a energetických stavů. precese, Larmorova frekvence. Fyzikální podstata jaderné magnetické rezonance (JMR, NMR).7. Rádiové frekvence v mag. poli, fázová koherence a precese, rezonance, VF puls, sklápění vektoru magnetizace, generování MR signálu - podélná a příčná složka magnetizace a jejich vzájemný vztah, vztah složek magnetizace a signálu volné precese, tzv. FID8. Relaxace, její definice, relaxační časy, závislost obnovení podélné složky magnetizace na magnetickém poli a druhu tkáně, příčná relaxace a její souvislost s interakcí SPIN-SPIN.9. Princip PET a SPECT tomografických systémů, zjednodušený nákres. Podstata iterativní (algebraické) metody rekonstrukce u CT systémů. Hodnocení kvality SPECT a PET ZS. Kombinace systému CT a PET.10. Specializované zobrazovací systémy - konvenční i tomografické (zobrazování pomocí kapslí, elektrická impedanční tomografie a další speciální druhy tomografie)Náplň cvičení:1. Rekonstrukce CT snímků jednoduché příklady2. Rekonstrukce CT snímků vedoucí na soustavy n-rovnic a n proměnnými3. Demonstrace úloh rekonstrukce v prostředí Matlab4. Vodorovný a svislý profil 2D obrazu5. Radonova transformace - princip, příklad předmětu a jeho obrazu v Radonově prostoru6. Radonova transformace - přímá i zpětná v prostředí Matlab7. Práce se snímky DICOM v prostředí Matlab8. Zpracování DICOM snímků užitím Image Processing Toolboxu9. Písemné prověření znalostí10. Udělování klasifikovaných zápočtů

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o používaných typech tomografických systému, jejich rozdělení a vhodnosti používání.

Literatura

Zuna, Poušek. Úvod do zobrazovacích metod v lékařské diagnostice. ČVUT, 2002. ISBN 978-80-01-03779-9.Svatoš, J. Zobrazovací systémy v lékařství. ČVUT, 1998. ISBN 80-01-01873-3.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.Ing. Michal Kotek, Ph.D.prof. Ing. Václav Kopecký, CSc.Ing. Michal Kotek, Ph.D.