Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do funkcionalizace nanomateriálů (NTI / UFN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / UFN - Úvod do funkcionalizace nanomateriálů, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný přehled témat přednášek:1. aplikovaný výzkum a použití nanomateriálů a nanotechnologií ve světě, Evropě i ČR2. použití různých technik pro charakterizaci nanomateriálů - úvod do metod spektroskopie, rozptylu světla, TEM a SEM, velikostní začlenění nanomateriálů do ŽP3. přehled nanomateriálů na bází elementárních prvků a jejich oxidů a jejich povrchové modifikace (polovodičové vlastnosti, reduktivní působení, oxidační vlastnosti)4. migrace částic, velikostní distribuce, sorpce, povrchový náboj,5. možnosti použití nanovláken - přehled možných aplikací a současný pokrok v jejich použití6. možnosti použití nanočástic v oxidačně redukčních dějích in-situ a ex-situ7. polovodičové nanomateriály a materiály na bázi oxidů titanu8. základní pojmy z oblasti použití nanomateriálů jako nosičů aktivních látek - zdravotní aplikace9. další nanomateriályPřehled cvičení:1. základy oxidačně redukčních a acido-bazických dějů2. koloidní částice a jejich migrace v prostředí3. vliv velikosti částic na změnu povrchových a sedimentačních vlastností4. princip migrace látek v prostředí5. výpočet povrchového náboje, modifikace povrchového náboje6. výpočty aktivního povrchu a jeho závislost na tvaru a velikosti částic

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled v základních typech nanomateriálů, jejich funkcionalizaci a praktickém použití. Na předmět mohou navázat studiem konkrétních nanomateriálů a jejich použitím.

Literatura

Matějů. Kompendium sanačních technologií. Chrudim, Vodní zdroje EKOMONITOR, 2006. BHUSHAN, B.:. SPRINGER Handbook of Nanotechnology. Springer, 2003.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních.

Garant

prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc.RNDr. Michal Řezanka, Ph.D.prof. Ing. Ivan Stibor, CSc.Ing. Lenka Lacinová, Ph.D.RNDr. Michal Řezanka, Ph.D.prof. Ing. Ivan Stibor, CSc.