Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie z biochemie (NTI / VPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / VPB - Vybrané partie z biochemie, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu, historie, místo biochemie v systému chemických a dalších oborů.2. Proteiny - základní biologické molekuly v živém systému, jejich klasifikace, struktura, vlastnosti, vztahy k ostatním biomolekulám. Princip proteosyntézya biodegradace.3. Sacharidy - jejich struktura, klasifikace, význam. Glykolýza a pentózový cyklus, biosyntéza sacharidů (u autotrofních a heterotrofních organismů).4. Lipidy - struktura, vlastnosti, chemické reakce, význam. Lynnenova spirála a tukové přeměny, biosyntéza cholesterolu.5. Biomembrána - chemická stavba, model biologické membrány, membránový transport, energetika transportů.6. Enzymy - klasifikace, chemická struktura, princip enzymové katalýzy, význam enzymů.7. Úvod do molekulární biologie - nukleové kyseliny a jejich klasifikace, strukturaa vlastnosti, význam (gen, genom, alela, genetická mutace). Centrální dogma molekulární biologie - rozluštění genetického kódu, sekvencování genomu, PCR, klonování.8. Buňka - systematická klasifikace buněk dle stavby (Prokaryontní, Eukaryontní), chemické složení buňky, kompartmentizace, funkce organel. Dělení buněk (mitóza, meióza) a jeho kontrolní mechanismy. Mutace, nádorové bujení. Smrt buňky.9. Mezibuněčná komunikace, mechanismus účinku vybraných látek v buňce (léčiva, hormony). Toxikologické aspekty nanočástic a nanovláken jako nosičů pro biomolekuly.10. Základní pojmy z farmakologie - farmakokinetika, farmakodynamika.11. Viry, bakterie - systematické zařazení, stavba, rozmnožování, klasifikace, virovéa bakteriální kmeny. Vybrané rezistentní bakteriální kmeny - onemocnění - aktuální informace.12. Antibiotika - chemická klasifikace, třídy antibiotik, vznik rezistence - současné problémy. Možnosti řešení problému.13. Obhajoba a prezentace seminárních prací studentů.14. Obhajoba a prezentace seminárních prací studentů.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu bude student schopen vysvětlit stavbu živého sytému na buněčné a molekulární úrovni, bude se orientovat ve vzájemných metabolických dějích (katabolismus, anabolismus), bude umět vysvětlit principy energetiky u jednotlivých biochemických reakcí, bude se umět orientovat v regulačních procesech dělení buňky. Student bude mít i přehled o živočišném systému, bude rozumět rozdílům mezi stavbou a metabolismem Prokaryot a Eukaryot. Porozumí stavbě a životnímu cyklu bakterií a virů, bude se orientovat v systému bakterií a virů.

Literatura

Ferenčík, M., Škárka, B. Biochémia, 1.vyd. Slovak Academic Press s.r.o., 2000. ISBN 80-88908-57-4.Elliot, W.H., Elliot, D.C. Biochemistry and Molecular Biology. Oxford: University press, 2001. ISBN 0-471-61769-5.Talaro, K. P. Foundation in Microbiology. Boston: McGraw-Hill, 2008. ISBN 978-0-07-299489-6.Cutler, P. Protein purification protocols. New Jersey: Humana Press, volume 244, 2004. ISBN 1-58829-067-0.Bray, A., Lewis, J., Walter, R.R. Základy buněčné biologie, úvod do molekulární biologie buňky. Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2006. ISBN 80-902906-2-0.

Požadavky

Zápočet - absolvování 2 písemných testů (min. úspěšnost 60% ), vypracování a úspěšná obhajoba seminární práce, ústní zkouška.

Garant

Mgr. Zdeňka Syrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeňka Syrová, Ph.D.Mgr. Zdeňka Syrová, Ph.D.