Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie z chemie (NTI / VPCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / VPCH - Vybrané partie z chemie, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Elektronový obal atomu. Chemické vazby (kovalentní, koordinačně kovalentní, iontová, kovová), polarita vazby, dipólmoment.2. Mezimolekulové síly. Princip AFM. Velikost atomů a iontů. Vlastnosti látek v závislosti na chemické vazbě. Vazba v tuhých látkách.3. Chemické reakce. Faktory ovlivňující rychlost chemických reakcí. Chemická rovnováha. Princip pohyblivé rovnováhy.4. Struktura roztoků. Kyseliny a zásady. Pojem a měření pH. Rovnováhy v roztocích elektrolytů.5. Povrch materiálů a děje na něm probíhající. Adsorpce, chemisorpce.6. Základy koloidní chemie. Elektrodové dvojvrstvy.7. Modifikace vlastností povrchu, chemické změny povrchu, povrchově aktivní látky.8. Metody přípravy vrstev (metoda sol-gel, pyrolýza, plasmová depozice). Metoda sol-gel, princip a použití metody.9. Interakce elektronů a záření s hmotou, analytické využití s příklady.10. Nové směry v materiálovém inženýrství (kompozity, materiály pro mikroelektroniku, anorganicko-organické materiály, speciální vrstvy apod.).Cvičení budou bezprostředně navazovat na přednesenou látku (opakování základního anorganického názvosloví, výpočty podle chemických rovnic a koncentrace roztoků) a budou doplněny praktickými ukázkami nanomateriálů a jejich vlastností a aplikací a dále exkurzí k fyzikálně chemickým a analytickým přístrojům (dusíková adsorpce, rtg. fluorescence, elektronový mikroskop).

Získané způsobilosti

Základní znalosti a výpočty pro pochopení principů přípravy nanomateriálů chemickými a fyzikálně chemickými postupy a hodnocení vlastností nanomateriálů fyzikálně chemickými metodami.

Literatura

Kotlík B., Růžičková K. Cvičení k chemii v kostce pro střední školy. Fragment, Havlíčkův Brod, 2000. Kol. autorů. Chemie pro střední školy 1a, 1b, 2a, 2b. Scientia, Praha, 1998. Vojuckij S.S. Kurs koloidní chemie. SNTL, Praha, 1984. Exnar P. Metoda sol-gel. TU Liberec, Liberec, 2006. Klikorka J., Hájek B., Votínský J. Obecná a anorganická chemie. SNTL Praha, 1985. Šrámek V., Kosina L. Obecná a anorganická chemie. Nakladatelství Olomouc, 2000. Polák, R., Zahradník, R. Obecná chemie. Academia, Praha, 2000. Vacík, J. Obecná chemie. SPN, Praha, 1986. Schejbalová, H. - Grégr, J. Příklady a úlohy z chemie. Liberec, TUL, 2000. Schejbalová, H. - Grégr, J. Příklady a úlohy z chemie. Liberec, TUL, 2006.

Požadavky

písemný zápočet - zápočtový test (základní anorganické názvosloví, výpočty podle chemických rovnic a koncentrace roztoků, min. 60%- ní úspěšnost), ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.doc. Ing. Petr Exnar, CSc.Ing. Ondřej Kolek, Ph.D.Ing. Michal Komárek, Ph.D.Mgr. Veronika Zajícová, Ph.D.