Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie z informatiky (NTI / VPI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / VPI - Vybrané partie z informatiky, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Grafický zápis algoritmů - vývojové diagramy, příkazy vstupu, výstupu, přiřazovací příkaz, sekvence příkazů.2. Jednoduché datové typy, aritmetické operátory, základní matematické funkce, algoritmy bez větvení.3. Podmíněný příkaz úplný a neúplný, relační a logické operátory, větvení programu.4. Cyklus - s pevným počtem opakování, s podmínkou na začátku, s podmínkou na konci.5. Strukturované datové typy: jednorozměrná a dvojrozměrná pole, operace s maticemi.6. Podprogramy - funkce, procedury, lokální a globální proměnné, parametry volané hodnotou a odkazem.7. Práce s řetězci, základní funkce pro práci s řetězci.8. Rekurzivní algoritmy, příklady rekurzivních algoritmů - faktoriál, Fibonacciho posloupnost.9. Třídění a vyhledávání, princip a srovnání jednotlivých metod.10. Strukturované datové typy: záznam a množina.11. Práce se soubory, textové a binární soubory, čtení ze souboru, zápis do souboru.12. Dynamické datové struktury, lineární spojové seznamy, dynamická reprezentace stromu a grafu.13. Úvod do objektově orientovaného programování.14. Projekt.Témata cvičení:1. Jednoduché příklady algoritmů.2. Algoritmy bez větvení.3. Algoritmy s větvením.4. Algoritmy používající cyklus.5. Příklady s využitím strukturovaného datového typu pole.6. Tvorba vlastních funkcí a procedur.7. Příklady s využitím proměnných typu řetězec.8. Příklady rekurzivních algoritmů - faktoriál, Fibonacciho posloupnost.9. Třídění a vyhledávání.10. Využití strukturovaných datových typů záznam a množina.11. Příklady využívající textové a binární soubory.12. Dynamické datové struktury.13. Jednoduché příklady s využitím objektově orientovaného programování.14. Projekt.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti.

Literatura

Töpfer, P. Algoritmy a programovací techniky. Praha, nakl. Prometheus, 1995. ISBN 80-85849-83-6.TÖPFER, Pavel. Základy programování v úlohách. Praha: Scientia, 1997. ISBN 80-7183-076-3.

Požadavky

Na každém cvičení je hodnocena kvalita práce a znalost související problematiky hlavně v návaznosti na přednášky. Zápočet je udělen v případě, že student zvládl všechna zadaná cvičení a úspěšně absolvoval zápočtové testy. Zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Garant

Ing. Igor Kopetschke

Vyučující

Ing. Igor KopetschkeIng. Igor Kopetschke