Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování obrazu (NTI / ZPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTI / ZPO - Zpracování obrazu, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod, počítačové zpracování obrazu, opakování základů optiky, clona, hloubka ostrosti, světlost soustavy, základní výpočty.2. Vady zobrazení, objektiv, způsob připojení, volba objektivu, makroobjektiv, mezikroužky.3. Telecentrické a hypercentrické objektivy, vhodnost použití, speciální zobrazovací soustavy.4. Mikroskopy, filtry, osvětlovače.5. Obraz, vzorkování, kvantování, formáty.6. CCD a CMOS snímače, převod fotonů na elektrický náboj, speciální typy snímačů, doba expozice, formáty snímačů, šum, dynamický rozsah, rozlišení snímačů, meze použitelnosti.7. Předpoklady pro pořízení kvalitního obrazu, převáděcí tabulka (look-up table), geometrické transformace, ekvalizace histogramu, zvýšení kontrastu, prahování, potlačení šumu, transformace intenzit.8 Fourierova transformace ve 2D a její vlastnosti a využití ve zpracování obrazu, filtrace, vlnková transformace, konvoluce, korelace.9. Předzpracování obrazu, odstranění šumu, ostření, detekce hran.10 Binární a šedotónová matematická morfologie.11. Speciální metody pro měření rozměrů se subpixelovou přesností, Houghova transformace, čtení čárových kódů.12. Záznam v ultra vysokém rozlišení, komprese obrazu, rozhraní, kamery v zabezpečovací technice.13. Hyperspektrální zobrazování, IČ termografie.13. Kompaktní průmyslové systémy pro stavbu aplikací počítačového vidění.14. Praktické ukázky APPLIC.Cvičení:1.-2. Optika - základní výpočty3. Seznámení s programem SIEMENS SPECTATION4. Automatizace úloh s programem SIEMENS SPECTATION5. Zadání samostatné úlohy6. Řešení samostatné úlohy7. Předvedení samostatné úlohy na přípravku s inteligentní kamerou VS7228. Práce s digitálními kamerami v prostředích NI9. Speciální režimy digitálních kamer - triggering, práce s parametry ES, GC10. Knihovny funkcí zpracování obrazu11. Knihovna IMAQ Vision a ukázka možností12. Ukázka některých náročných aplikací řešených v rámci výzkumné činnosti13. Zápočty

Získané způsobilosti

Studenti se v předmětu seznámí se základy snímání a zpracování obrazu a s hardwarovými prostředky pro integraci do systémů počítačového zpracování obrazu od osvětlovače, přes optickou soustavu, až po výběr vhodné kamery, vyhodnocovacího hardwaru a sestavení programu pro analýzu obrazu. V praxi by pak student měl být schopen samostatně celý takový systém navrhnout a aplikovat.

Literatura

FISCHER, J.:. Optoelektronické senzory a videometrie. ČVUT, 2000. Sonka, M, etc.:. Processing and Machine Vision. PWS Publishing, USA, 2000. Hlaváč,V., Sedláček, M.:. Zpracování signálů a obrazů. ČVUT FEL, Praha, 2001.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

Ing. Vít Lédl, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.Ing. Vít Lédl, Ph.D.Ing. Jiří Horčička, Ph.D.Ing. Vít Lédl, Ph.D.Ing. Tomáš Žabčík