Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (KAP / DEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / DEM - Demografie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie a předmět demografie. Základní úlohy demografie2. Demografická data a ukazatele, Lexisův diagram.3. Čas v demografické analýze, struktura obyvatelstva4. Úmrtnost, standardizace úmrtnosti5. Modelování úmrtnosti6. Úmrtnostní tabulky7. Porodnost, plodnost8. Potratovost9. Sňatečnost, tabulky sňatečnosti10. Rozvodovost11. Charakteristiky přirozené reprodukce, stabilita populace12. Migrace a její chrakteristiky13. Populační odhady a projekce

Získané způsobilosti

Znalost základních měr a ukazatelů užívaných v demografii ke stanovení úrovně populace. Schopnost aplikovat úmrtnostní tabulky především v oblasti životního pojištění.

Literatura

Cipra, J. Matematické metody demografie a pojištění. Koschin, F. Aktuárská demografie (úmrtnost a životní pojištění). Praha, VŠE, 2000. ISBN 80-245-022-1.Roubíček, V. Úvod do demografie. Praha, 1997. ISBN 80-85963-43-4.

Požadavky

Požadavek na udělení zápočtu:Vypracování semestrální práce, aktivní účast na cvičeníPožadavky ke zkoušce:Znalost řešení úloh, vyložených pojmů a jejich vlastností v rozsahu daném přehledem přednášek.

Garant

prof. RNDr. Jan Picek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Picek, CSc.prof. RNDr. Jan Picek, CSc.