Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět GIS pro regionální rozvoj (KAP / GISE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / GISE - GIS pro regionální rozvoj, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geoinformatika: vymezení pojmu, geodata, modely, aplikace, software, zdroje informací o problematice2. Data o regionu: jejich zdroje, prostorové databáze a jejich využití, metadata a standardy, práce s databází3. Informační systémy o území: prostorově orientované systémy pro podporu rozhodování4. Mapové servery a webové mapové služby pro podporu regionálního rozvoje5. Mapy a tematická kartografie: využité pro vizualizaci dat o regionu6. GIS v územním plánování a regionálních studiích: využití prostorových analýz GIS7. Polohové a navigační systémy pro sběr dat o regionu, aplikace GPS v cestovním ruchu

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem, tj. se základními principy geografických informačních systémů a jejich využití v praxi cestovního ruchu.

Literatura

MIKULÍK, O., VOŽENÍLEK, V., VAISHAR, A. a kol. ): Studium rozvoje regionu založené na vizualizaci geoinformačních databází. Olomouc, 2008. ISBN 978-80-244-1928-2.RAPANT, P. Geoinformační technologie. Ostrava, 2005. POŠTOLKA, V., ŠMÍDA, J. Územně analytické podklady v praxi. Liberec, 2008. ISBN 978-80-7372-354-5.Dokumenty a studijní materiály v on-line prostředí Moodle FP TUL. LONGLEY, Paul A. Geographic Information Systems and Science. 2001. ISBN 0-471-89275.PAMUK, A. Mapping Global Cities: GIS Methods in Urban Analysis. 2006. ISBN 1-58948-143-7.

Požadavky

Požadavky na zápočet:Vypracování semestrální práce, její obhajoba, max. 2 absence.Forma zkoušky:Písemný test, min. 65 % znalostí.

Garant

Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.