Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kartografické a geoinformační vzdělávání (KAP / KGV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / KGV - Kartografické a geoinformační vzdělávání, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek1. Geoinformatické a kartografické vzdělávání - vymezení pojmů, význam a formy.2. Základní principy geoinformatiky.3. Stanovení standardů pro používání metod GIS a DPZ ve vzdělávání na ZŠ a SŠ4. Software GIS a DPZ pro vzdělávání: rozlišení dle funkcionality, kritéria vhodnosti software řešení.5. Software řešení pro GIS a DPZ pro výuku na ZŠ a SŠ.6. Zdroje dat pro GIS a DPZ, formáty dat, využití statistických dat, digitalizace a úprava dat pro didaktické využití.7. Mapové servery: druhy dle funkcionality, využití dynamických funkcí, metadatové servery, WMS.8. Využití metod polohovacích systémů ve výuce na ZŠ a SŠ.9. DPZ: metody a formy pro využití ve školách.10. Metody a formy výuky s využitím metod geoinformatiky.11. Projektová a terénní výuka na ZŠ a SŠ s využitím metod geoinformatiky.12. Mentální mapa a její využití ve výuce přírodních věd.13. Využití metod GIS v kartografickém vzdělávání.14. Aplikace v praxi.

Získané způsobilosti

studenti rozumí a umí hodnotit témata probraná v předmětu

Literatura

MALONE, L., PALMER, A. M., VOIGT, C. L. Community Geography: GIS in Action. 2003. ISBN 1-58948-023-6.MALONE, L., PALMER, A. M., VOIGT, C. L. Mapping Our World: GIS Lessons for Educators. 2002. ISBN 1-58948-022-8.ALIBRANDI, M. GIS in the Classroom. Using Geographic Information Systems in Social Studies and Environmental Science. 2003. ISBN 032500479X.

Požadavky

Cvičení i přednášky s povinnou účastí studenta. Povolena 1 absence na cvičení a 1 absence na přednášce.Vypracování a obhajoba projektu. Ústní zkouška.

Garant

Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Branislav Nižnanský, CSc.Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.