Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie pravděpodobnosti (KAP / TP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / TP - Teorie pravděpodobnosti, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náhodný jev, definice pravděpodobnosti.Nezávislost náhodných jevů, podmíněná pravděpodobnost, Bayesova věta.Náhodná veličina. Rozdělení pravděpodobnosti. Distribuční funkce a její vlastnosti..Momentové charakteristiky. Momentová vytvořující funkce. Kvantily.Příklady rozdělení diskrétní náhodné veličinyPříklady rozdělení spojité náhodné veličiny. Transformace a funkce náhodné veličiny.Vícerozměrná náhodná veličina (náhodný vektor).Kovarianční a korelační matice. Některá rozdělení náhodných vektorůČebyševova nerovnost, zákony velkých čísel, centrální limitní věty.Definice náhodné posloupnosti a procesu. Stacionární proces. Autokorelační funkce.Markovův řetězec a jeho matice přechodů. Homogenní řetězecMarkovův řetězec se spojitým časem, Intenzita přechodu. Proces zrodu a zániku. Poissonův proces.Proces s nezávislými přírůstky, Gaussovské procesy, Brownův pohyb.Metody simulace náhodných veličin.

Získané způsobilosti

Znalost a schopnost aplikovat pokročilé metody teorie pravděpodobnosti a náhodných procesů

Literatura

Štěpán J. Teorie pravděpodobnosti. Praha, 1987. Linka A., Picek J., Volf P. Úvod do teorie pravděpodobnosti. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2001. ISBN 80-7083-453-6.Prášková Z., Lachout P. Základy náhodných procesů. Karolinum Praha, 1998.

Požadavky

Požadavek na udělení zápočtu:V průběhu semestru budou znalosti prověřovány dvěma testy z probírané látky. Termín každého testu bude dopředu oznámen cvičícím. Pro udělení zápočtu je nutné získat alespoň polovinu z maximálního možného počtu bodů u každého testu.Požadavky ke zkoušce:Znalost řešení úloh, vyložených pojmů a jejich vlastností v rozsahu daném přehledem přednášek.

Garant

prof. RNDr. Jan Picek, CSc.

Vyučující

doc. Petr Volf, CSc.doc. Petr Volf, CSc.