Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy geoinformatiky a GIS (KAP / ZGIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ZGIS - Základy geoinformatiky a GIS, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geografická informační věda - GIScience: úvod, předmětu studia, prostorová informace a data. Geoinformatika a její aplikace.2. Reprezentace reality: digitální data, diskrétní objekty a kontinuální jevy, rastrová a vektorová data, nejistota, metadata.3. Modelování geografických dat: datové modely.4. Dálkový průzkum Země: fyzikální podstata metod DPZ.5. Družicové systémy DPZ. DPZ jako zdroj prostorových dat a informací.6. Globální družicové navigační systémy: principy zjišťování polohy a navigace.7. Globální družicové navigační systémy jako zdroj prostorových dat. Aplikace GNSS.8. Geografické informační systémy: komponenty GIS, funkce GIS, GIS a studium geografie.9. GIS, kartografie a produkce map.10. Prostorové analýzy dat: analýzy na základě polohy, analýzy atributové tabulky, překryvné analýzy, vzdálenostní analýzy.11. Prostorové analýzy rastrových dat: mapová algebra, prostorové interpolace, analýzy povrchů.12. Internet GIS: distribuovaný GIS, mapové služby a mapové servery. Webová kartografie.13. Zdroje digitálních geografických dat.14. GIScience: řízení systému a zásady jeho používání. Etika a rozhodování.

Literatura

https://newmoodle.fp.tul.cz/mod/book/view.php?id=2838TUČEK, J.:. Geografické informační systémy. Praha, 1998. P. A., GOOGDCHILD, M. F., MAGUIRE, D. J., RHIND, D. W. Geographic Information Systems and Science. John Wiley & Sons, 2011. ISBN 9780470721445.MITCHELL,A. GIS Analysis, Vol. 1 geographic Patterns. ESRI Press. Redlands. 186 s., 1999. MITCHELL,A. GIS Analysis, Vol. 2 : Spatial Measurements& Statistics. ESRI Press. Redlands. 238 s., 2005.

Požadavky

Povinná účast na cvičeních i přednáškách s povolenou 1 absencí na cvičení a 2 absencí na přednášce.Splnění předepsaných zápočtových prací.Zkouška kombinovaná.

Garant

Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.