Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pravděpodobnosti a matem. stat. (KAP / ZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ZPS - Základy pravděpodobnosti a matem. stat., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kombinatorika2. Teorie pravděpodobnosti: Náhodný jev, definice pravděpodobnosti, počítání s pravděpodobnostmi.3. Nezávislost náhodných jevů, podmíněná pravděpodobnost. Věta o úplné pravděpodobnosti, Bayesova věta.4. Popisná statistika: Typy proměnných; základní charakteristiky polohy a variability a jejich výpočty z neutříděných a utříděných dat. Uspořádaná data, medián, kvantily. Grafické zpracování dat.5. Náhodná veličina. Distribuční funkce a její vlastnosti, hustota, kvantilová funkce. Charakteristiky náhodné veličiny. Zákon velkých čísel.6. Diskrétní náhodné veličiny: alternativní, binomické, negativní binomické, hypergeometrické, Poissonovo.7. Spojitá rozdělení: Normální rozdělení, rovnoměrné, exponenciální, Weibullovo, Studentovo a F rozdělení. Centrální limitní věta.8. Vícerozměrná náhodná veličina (náhodný vektor), závislost mezi náhodnými veličinami - kovariance a korelační koeficient9. Úvod do matematické statistiky. Bodové a intervalové odhady.10. Základní pojmy testování statistických hypotéz. Testy hypotéz o parametrech normálního a binomického rozdělení.11. Jednofaktorová analýza rozptylu. Neparametrické testy.12. Testy dobré shody a jejich použití na testování hypotéz o tvaru rozdělení.13. Korelace a regrese. Odhad korelačního koeficientu. Spearmanův koeficient pořadové korelace.14. Lineární regrese, metoda nejmenších čtverců. Základy regresní diagnostiky.

Získané způsobilosti

Základní znalosti z teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky

Literatura

Kadeřábek J. Statistika. Liberec : Technická univerzita v Liberci, 2006. ISBN 80-7372-044-2.Linka A., Picek J., Volf P. Úvod do teorie pravděpodobnosti. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2001. ISBN 80-7083-453-6.Anděl, J. Statistické metody. Matfyzpress: Praha, 2007. ISBN 978-80-7378-003-6.Calda E., Dupač, V. Matematika pro gymnázia: kombinatorika, pravděpodobnost a statistika. Praha : Prometheus, 2004. ISBN 80-7196-147-7.Kadeřábek, J. - Picek, J. Sbírka příkladů z pravděpodobnosti a statistiky. Liberec : Technická univerzita v Liberci, 2001. ISBN 80-7083-454-4.

Požadavky

Požadavek na udělení zápočtu:V průběhu semestru budou znalosti prověřovány dvěma testy z probírané látky. Termín každého testu bude dopředu oznámen cvičícím. Pro udělení zápočtu je nutné získat alespoň polovinu z maximálního možného počtu bodů u každého testu.Požadavky ke zkoušce:Znalost řešení úloh, vyložených pojmů a jejich vlastností v rozsahu daném přehledem přednášek.

Garant

prof. RNDr. Jan Picek, CSc.

Vyučující

Mgr. Martin Schindler, Ph.D.Mgr. Martin Schindler, Ph.D.