Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zpracování dat (KAP / ZZDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ZZDK - Základy zpracování dat, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam elektronicky zpracovaných informací v současnosti (cenná aktiva, závislost lidských aktivit na elektronických informacích, nezbytnost zabezpečení informací z hlediska důvěrnosti, integrity dostupnosti).Kryptografie - prostředek k zajištění důvěrnosti, integrity a autentičnosti elektronických informací (základní pojmy, princip šifrování, historie vývoje šifer).Princip užití symetrických a asymetrických šifer, příklady nejužívanějších šifer.Hašovací funkce, kontrolní součty, algoritmy zajišťující integritu informací.Princip vytvoření digitálního podpisu a jeho ověření, vztah mezi digitálním a elektronickým podpisem, praktické užití digitálního podpisu.Úrok, jednoduché a složené úročení, praktické úlohySpoření a úlohy s tím spojené.Umořování dluhu a úlohy s tím spojenéNáhoda a statistika, data, pozorování a měřeníMěřené znaky a měřící škály, popis datStatistické charakteristiky - průměr, medián , rozptylZáklady počítání s náhodouZajímavé úlohy z matematiky náhody - lékařská diagnostikaRozhodování jako statistický problém

Získané způsobilosti

Získání základních znalostí při praktickém použití matematiky - zpracování a vyhodnocování dat, finance a úročení, šifrovací metody .

Literatura

Bosáková, D. a kol.:. Elektronický podpis. GRADA Praha, 2002. ISBN 80-7263-125-X.Anděl, J. Matematika náhody. MatfyzPress, Praha, 2003. Cipra, T. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Ekopress, Praha, 2003. Komenda, S. Vypočitatelná náhoda. UP, Olomouc, 2004. Mlýnek, J. Zabezpečení obchodních informací. Computer Press, Brno, 2007.

Požadavky

Úspěšné řešení průběžně zadávaných úloh, zpracování a vyhodnocení dat zadaných nebo získaných vlastním měřením.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Mlýnek, CSc.prof. RNDr. Jan Picek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Mlýnek, CSc.prof. RNDr. Jan Picek, CSc.doc. RNDr. Jaroslav Mlýnek, CSc.prof. RNDr. Jan Picek, CSc.