Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z anorganické chemie (KCH / ACL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / ACL - Praktikum z anorganické chemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Závislost rozpustnosti solí na teplotě. Závislost reakční rychlosti na teplotě a koncentraci.2. Příprava solí neutralizací.3. Příprava kyseliny vytěsněním ze soli.4. Reakce sloučenin síry.5. Redukce měďnatých solí.6. Příprava hydrátů solí. Stanovení krystalové vody.7. Příprava podvojných solí.8. Příprava sloučenin srážením.9. Chemické děje ve fotografii.10. Stanovení molekulové hmotnosti kovu.11. Reakce plynů.12. Barevné a srážecí reakce kationtů a aniontů. Kvalitativní určení neznámé anorganické sloučeniny.13. Závěrečná práce přípravy zadané sloučeniny

Získané způsobilosti

Příprava sloučenin podle návodu, záznam pozorovaných jevů chemickou rekcí, využití chemických reakcí pro identifikaci anorganických iontů, schopnost grafického zpracování naměřených dat a jejich využití pro další výpočty, schopnost tvorby vlastního postupu jednoduchých anorganických látek. Schopnost bezpečně pracovat v chemické laboratoři. Schopnost vytvořit vlastní postup přípravy zadané sloučeniny na základě aplikace vlastního studia vědecké literatury.

Literatura

https://nanoed.tul.cz/Folprechtová D., Grégr J., Meduna F. Chemie - návody na cvičení. [Skriptum]. Liberec, TU, 2002.

Požadavky

vypracované a obhájené protokoly ke každé práciZávěrečná příprava zadané sloučeniny vlastním postupem, obhajoba připraveného produktu na základě znalosti jeho vlastností.Laboratorní cvičení je zahájeno krátkým písemným testem. Ten ověří, do jaké míry je student seznámen s principem laboratorní úlohy, kterou bude v den laboratorního cvičení vykonávat. V případě, že student neprokáže dostatečné znalosti, potřebné k vykonání laboratorního cvičení, může být z laboratoří vyloučen.

Garant

Ing. Jan Grégr

Vyučující

Ing. Jan GrégrMgr. Martin Slavík, Ph.D.Mgr. Veronika Zajícová, Ph.D.