Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie (KCH / BIC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / BIC - Biochemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - předmět biochemie, místo biochemie v systému chemických a dalších oborů Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny - jejich klasifikace, struktura, vlastnosti.Isoprenoidy a jejich klasifikace, struktura, význam.Lipidy - struktura, vlastnosti, chemické reakce.Sacharidy a jejich klasifikace, struktura.Nukleové kyseliny a jejich klasifikace, struktura a vlastnosti, význam (gen, genom, alela, genetická mutace).Biomembrány - jejich struktura, modely membrán, membránový transport.Enzymy a jejich klasifikace, složení a struktura enzymů, mechanismus enzymové katalýzy.Proteosyntéza a biodegradace.Lynnenova spirála a tukové přeměny, biosyntéza cholesterolu.Glykolýza a pentózový cyklus, biosyntéza sacharidů (u autotrofních a heterotrofních organismů), citrátový cyklus a dýchací řetězec.Vybrané kapitoly z patobiochemie, biochemie mikroorganismů, biochemie cizorodých látek vzhledem k organismu člověka.

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: znát složení a stavba živé hmoty aorganizaci buněk, rozumět rozdělení základních skupin biomolekul (aminokyseliny a bílkoviny, Sacharidy, nukleové kyseliny, lipidy a membrány), orientovat se v základních metabolických dráháchvyznat se ve vzájemných biochemických vztazích metabolismu a regulačních principů, umět vysvětlit principy energetiky biochemických reakcí, metabolického odbourávání biomolekul, metabolismu aminokyselin a proteinů, metabolismu nukleových kyselin a proteosyntézy, metabolismu sacharidů a lipidů, bioenergetického metabolismu, membránového transportu a vybraných biosyntetických drah.

Literatura

Vodrážka, Z. Biochemie. Academia Praha, 1996. Musil, J., Nováková, O. Biochemie v obrazech a schématech. Avicenum, Praha, 1990. Koštíř J. Biochemie známá i neznámá. Praha, Avicenum, 1980. Waisser, K. Bioorganická chemie. Karolinum Praha, 1998. Pacák J. Stručné základy organické chemie. Praha, SNTL, 1978. Karlson P. Základy biochemie. Academia, Praha, 1981.

Požadavky

Písemný test - po páté a po desáté přednášce.

Garant

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.