Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z biochemie (KCH / BIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / BIL - Praktikum z biochemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aminokyseliny a bílkovinykvalitativní barevné reakce aminokyselin (specifické reakce na Tyr, Arg, His)chromatografie aminokyselin (výpočty RF)titrace aminokyselin podle SörensenaIzolace bílkovinpříprava krystalického edestinudialýza vaječného albuminuSacharidykvalitativní zkoušky sacharidů (Molischova reakce, Thymolová reakce, ...rozlišení redukujících a neredukujících cukrů)reakce škrobuidentifikace neznámého vzorku sachariduchromatografie sacharidů na tenké vrstvěLipidy a steroidypreparace lipidových frakcíizolace lecitinuodstranění tuku ve formě mýdlaizolace cholesteroluEnzymy a vitamínyvliv teploty na aktivitu enzymůvliv koncentrace enzymu na rychlost reakcespecifičnost enzymůstanovení aktivity katalasydůkaz vitamínů A, B1, C, DBiochemie v praxi - analýza vlastního vzorku močehodnocení : barva, zákal, pH, bílkoviny, cukr, ketolátky, žlučová barviva

Získané způsobilosti

Prakticky dokázat a stanovit sacharidy, lipidy, aminokyseliny, bílkoviny, nukleové kyseliny a enzymy.Prakticky a odborně prezentovat vlastní laboratorní práce a výsledky. Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.

Literatura

Zima M., Hellberg J. Biochemie a praxe. [Skriptum]. Hradec Králové, PF, 1990. FUKAL, L. Laboratorní cvičení z biochemie. VŠCHT, Praha, 1996. Dršata J., Jírovský B. Praktická cvičení z biochemie pro farmaceuty. SPN, Praha, 1983.

Požadavky

100%ní účast na cvičení a vypracované protokoly za všech zadaných úlohLaboratorní cvičení je zahájeno krátkým písemným testem. Ten ověří, do jaké míry je student seznámen s principem laboratorní úlohy, kterou bude v den laboratorního cvičení vykonávat. V případě, že student neprokáže dostatečné znalosti, potřebné k vykonání laboratorního cvičení, může být z laboratoří vyloučen.

Garant

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.