Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie 1 (KCH / CH1T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / CH1T - Chemie 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Stavba atomu, periodická soustava prvků, souvislosti mezi strukturou elektronového obalu a vlastnostmi prvků.2) Teorie chemické vazby, typy vazeb a nevazebných interakcí, souvislosti mezi strukturou látek a jejich vlastnostmi.3) Rovnováhy v roztocích elektrolytů. Silné a slabé elektrolyty. Teorie kyselin a zásad. Autoprotolýza vody. Měření a výpočty pH. Hydrolýza solí. Pufry. Indikátory.4) Základní pojmy organické chemie. Klíčové poznatky strukturní teorie. Izomerie. Názvoslovné principy. Základní typy reakcí a reakčních mechanismů. Elektronové efekty. Klasifikace organických sloučenin.5) Uhlovodíky (alifatické, alicyklické, aromatické). Fyzikální a chemické vlastnosti. Použití. Stereochemie.6) Alkeny, alkyny - fyzikální a chemické vlastnosti, reakce.7) Chemie aromatických sloučenin.8) Halogenderiváty uhlovodíků. Vlastnosti, reaktivita, praktický význam. Nukleofilní substituce.9) Hydroxyderiváty uhlovodíků (alkoholy). Příprava, vlastnosti, použití. Ethery.10) Úvod - organokovové sloučeniny.11) Karbonylové sloučeniny (aldehydy, ketony, chinony). Reakce, příprava, význam.12) Karboxylové kyseliny a jejich deriváty. Příprava, vlastnosti a význam karboxylových kyselin. Nejdůležitější substituované karboxylové kyseliny.13) Dusíkaté deriváty. Aminy, diazoniové soli, nitrosloučeniny - vlastnosti, reaktivita, význam.14) Reakce na alfa- uhlíku karbonylových sloučenin.Seminární cvičení:8 cvičení k vybraným přednáškámLaboratorní cvičení:1) Bezpečnost práce v chemické laboratoři. Laboratorní technika.Reakce uhlovodíků (sulfonace-rozlišení aromatických uhlovodíků a benzínu). Esterifikace, zmýdelňování. Redukční účinky aldehydické skupiny.2) Důkaz bílkovin. Hydrolýza bílkovin (biuretová reakce, důkaz síry). Příprava azobarviva (diazotace, kopulace). Redukce azosloučenin.3) Příprava roztoků, směšování, ředění. Jednoduchá preparativní reakce (příprava solí). Měření pH. Alkalimetrická titrace.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.

Literatura

Klikorka, J. - Hájek, B. - Votinský, J. Obecná a anorganická chemie. Praha, SNTL, 1985. Vacík, J. Obecná chemie. Praha, SPN, 1986. McMURRY, J. Organická chemie. VŠCHT, Praha, 2007. Schejbalová, H. - Horynová, H. - Kopecká, O. Příklady a úlohy z chemie. [Skriptum]. Liberec, TU, 1996.

Požadavky

Absolvování jednoho průběžného a zápočtového testu. Zápočet -- nutné získat min. 60 % z celkového bodového ohodnocení obou testů. Ústní zkouška - je podmíněna zápočtem z cvičení a zápočtem z laboratorních cvičení.V každém laboratorním cvičení musí být na jeho konci odevzdána zpráva o cvičení, která obsahuje zpracované výsledky (tabulky, výpočty, grafy). Pokud nebude zpráva obhájena, je nutné si cvičení nahradit.

Garant

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.