Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie (KCH / CHE-M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / CHE-M - Chemie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický předmět zaměřený na osvojení základních chemických pojmů a obecných zákonitostí, které se uplatňují ve všech chemických disciplínách. Teorie chemické vazby, souvislosti mezi strukturou látek a jejich vlastnostmi. Skupenské stavy a soustavy látek. Základní typy reakcí, rychlost a rovnováha chemických reakcí, rovnováhy v roztocích elektrolytů. Úvod do koloidní chemie.Úvod do obecné chemie. Hmota - vlastnosti a formy existence. Dualistický charakter hmoty.Základní stavební částice látek. Hmotnost, množství a složení látek.Stavba atomu. Stabilita atomového jádra.Radioaktivita, jaderné reakce.Elektronový obal. Vlnově-mechanický model atomu.Výstavba elektronového obalu.Souvislosti mezi vlastnostmi prvků a strukturou elektronového obalu. Periodický systém prvků.Chemická vazba. Vývoj teorií chemické vazby. Vlnově-mechanický výklad chemické vazby.Základní typy vazeb. Vazebné parametry.Nevazebné interakce.Souvislosti mezi strukturou látek a jejich vlastnostmi.Chemické reakce - rozdělení podle vybraných kriterií. Kinetika chemických reakcí.Faktory ovlivňující rychlost chemických reakcí.Chemická rovnováha. Princip pohyblivé rovnováhy.Teorie kyselin a zásad. Amfoterní elektrolyty. Autoprotolýza vodyRovnováhy v roztocích elektrolytů. Měření a výpočty pH.Hydrolýza solí. Pufry. Indikátory látek.Skupenské stavy - obecná charakteristika, skupenské přeměny. Ideální plyn.Nejdůležitější vlastnosti kapalin. Vnitřní struktura pevných látek.Disperzní soustavy - klasifikace. Úvod do koloidní chemie.Semináře bezprostředně navazují na přednesenou látku. Chemické výpočty.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.

Literatura

Fischer O. Fyzikální chemie. Praha, SPN, 1983. kol. Chemie pro střední školy 1a, 1b, 2a, 2b. Praha, Scientia, 1998. Klikorka J., Hájek B., Votinský J. Obecná a anorganická chemie. SNTL, Praha, 1985. Polák, R., Zahradník, R. Obecná chemie. Academia, Praha, 2000. Vacík, J. Obecná chemie. SPN, Praha, 1986. Schejbalová, H., Grégr, J. Příklady a úlohy z chemie [skripta]. TU, Liberec, 2000.

Požadavky

zápočet - aktivní účast na cvičeních (průběžné testy), zápočtový test (min. 50%- ní úspěšnost)

Garant

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.Ing. Martin Stuchlíkprof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.