Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie povrchů a příprava tenkých vrstev (KCH / CHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / CHP - Chemie povrchů a příprava tenkých vrstev, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Chemické děje probíhající na povrchu materiálů, základy koloidní chemie. Chemické modifikace povrchu materiálů. Příprava tenkých vrstev chemickou cestou a chemické aspekty fyzikálních a fyzikálně-chemických postupů přípravy tenkých vrstev.Seminář bude zaměřen na objasnění a prohloubení znalostí o přednášené problematice a bude doplněn praktickou ukázkou přípravy vrstev metodou sol-gel.Program přednášek:Povrch materiálů z chemického hlediska a děje na něm probíhající.Základy koloidní chemie.Modifikace vlastností povrchu, chemické změny povrchu, povrchově aktivní látky.Chemické metody přípravy vrstev (metoda sol-gel, pyrolýza atd.). Metoda sol-gel, princip a použití metody.Chemická podstata dějů probíhajících při depozici vrstev ostatními metodami (plasmová depozice, elektrochemické metody atd.).Chemické a fyzikálně chemické vlastnosti různých typů vrstev .Nové směry v chemickém složení vrstev (nanokompozity, anorganicko-organické materiály apod.).

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.

Literatura

Rahaman M.N. Ceramic processing and sintering. Marcel Dekker, New York, 2003. Boenig H.V. Fundamentals of plasma chemistry and technology. Lancaster, Technomic, 1988. Vojuckij S.S. Kurs koloidní chemie. SNTL, Praha, 1984. Exnar P. Metoda sol-gel. TU Liberec, Liberec, 2006.

Požadavky

písemný test

Garant

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.Ing. Michal Komárek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Exnar, CSc.Ing. Michal Komárek, Ph.D.