Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie výživy (KCH / CHV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / CHV - Chemie výživy, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Chemické složení základních potravin (esenciální faktory, balastní látky, atd.). Anatomie a fyziologie trávicí soustavy člověka. Samovolné chemické reakce v potravinách. Konzervace, skladování a zpracování potravy. Mikrobiální kontaminace. Zásady správné výživy.Úvod do předmětu, základní pojmy, historický vývoj stravy až do dneška.Trávicí systém člověka - anatomie a fyziologie.pokračování předchozího tématuChemická skladba potravin - hlavní živiny, vzájemné vztahy (proteiny, sacharidy, tuky, voda, esenciální látky a látky příbuzné).pokračování předchozího tématuEnergetická bilance organismu (metabolismus).Doporučené dávky živin a potravin, problematika nadvýživy a podvýživy, patofyziologie výživy, výživa od těhotenství přes kojenecký věk až gerontologická výživa, pro-blematika vegetariánství.pokračování předchozího tématuNěkteré fyziologické principy přeměny živin- princip homeostáze- resorpce živin (žaludeční zpracování a střevní resorpce, enterocyty a jejich kartáčový lem, tlusté střevo, bakteriální dekontaminace)- enzymopatie (kojenci)- fyziologická tzv. transportativní steatoza hepatocytů- potravinové jedy, mikotoxiny a bakteriální toxiny.pokračování předchozího tématuZpůsoby konzervace a uchování potravin, výroba piva, vína, ...pokračování předchozího tématuPřednášky budou doplněny dalšími semináři v Nemocnici Liberec.

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.Pracovat účelně a bezpečně v laboratoři.

Literatura

Davídek, J. - Janíček, G. Chemie potravin. Praha, SNTL, 1983. Večeřa, Z. Chemie pro všechny. Praha, SNTL, 1990. Pokorný, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 1996.

Požadavky

seminární práce

Garant

doc. Mgr. Irena Lovětinská-Šlamborová, Ph.D.