Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie životního prostředí (KCH / CHZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / CHZP - Chemie životního prostředí, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Biogeochemické cykly dusíku, kyslíku, uhlíku a síry, antropogenní vlivy.2. Pohyb chemikálií a jejich rozložení v životním prostředí: parametry modelu "environmental compartments", použití fugacitních modelů 1. řádu.3. Fyzikální a chemické zpětné vazby mezi atmosférou, oceány a biomasou. Reakční mechanismy vzniku stratosférického ozónu a jeho odbourávání katalytickými reakcemi.4. Chemie nižší atmosféry: reakční mechanismy fotochemické oxidace, rovnováha srážek s kyselinotvornými oxidy, depozice suchá a mokrá.5. Technologie čištění plynných emisí ze stacionárních a mobilních zdrojů.6. Distribuce kontaminantů v půdách a sedimentech, těžké kovy.7. Distribuční modely vyšších řádů: neustálený stav a difúzně řízený transport.8. Data a odhadové metody pro výpočty distribuce kontaminantů v životním prostředí.9. Znečištění povrchových a podzemních vod, fosforečnany ve vodním cyklu, eutrofizace.10. Model bioakumulace v potravních řetězcích.11. Zemědělská chemie: průmyslová hnojiva, biocidy.12. Sanační metody in situ a ex situ.13. Kinetický model biologického čištění odpadních vod.14. Rezerva.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z chemii životního prostředí.

Literatura

Manahan S.E. Environmental Chemistry. CRC Press, 2004. Thibodeaux, L.J. Environmental Chemodynamics. J. Wiley, 1995. Heintz A., Reinhardt G. Chemie a životní prostředí. VŠCHT Praha, 1993. Mackay, D. Multimedia Environmental Models. CRC Press, 2001.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Zkouška: písemná

Garant

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.Ing. Jana Müllerová, Ph.D.prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.